Plzeň chce založit firmu na vymáhání parkovného, opozice je proti

Plzeň - Řidiči v centru Plzně neplatí parkovné. Ulice jsou tak přeplněné a město navíc přichází o miliony. Zatím nepomohly ani tvrdší postihy neplatících řidičů. Vedení magistrátu se nyní rozhodlo situaci rázně vyřešit. Zastupitelé odsouhlasili vznik nové městské firmy Parking Plzeň, jejímž prostřednictvím chtějí poplatky vymoci. Podle opozice je ale takové řešení nesmyslné a založení nové firmy situaci může ještě zhoršit. Bylo by podle ní lépe zcela změnit parkovací systém.

Podle plzeňských statistik neplatí za parkování v centru Plzně plných 90 procent řidičů. Oproti předpokladům se tak daří vybrat jenom zhruba čtvrtinu peněz, které radnice očekávala. „Vybírá se kolem deseti milionů. Předpoklad je kolem 40–50 milionů při standardních výběrech, jaké jsou v jiných městech,“ konkretizoval čísla náměstek plzeňského primátora Petr Rund.

Řada aut tak končí na policejních parkovištích, řidiči přesto neplatí. Neshody kvůli nefunkčnímu systému stály již před pár měsíci místo bývalého šéfa Správy statku města Plzně, od té doby se ale počet neplatičů nesnížil. Nyní se město snaží situaci změnit prostřednictvím nové společnosti. „Existují úvahy, že nově založená společnost bude obratnější ve výběru parkovného,“ uvedl ekonomický náměstek primátora Vladimír Duchek.

Zastupitelstvo sice návrh na založení nové firmy Parking Plzeň schválilo, opozice ale hlasitě protestuje. Zakládání nové firmy je podle ní nesmysl a město tak bude mít nad parkovacím systémem ještě horší kontrolu. „Já se domnívám, že když se objeví problém, nezakládáme kvůli tomuto problému společnost,“ řekl opoziční zastupitel Miroslava Brabec.

Podle primátora Pavla Rödla je to tak v pořádku, město prý po založení firmy neztratí vliv na parkovací systém, protože ji bude stoprocentně vlastnit a kontrolovat.

Podaří-li se plzeňskému magistrátu přinutit řidiče, aby platili za parkování, chce radnice výnos z automatů investovat zpátky do řešení dopravní situace ve městě – především do vybudování nových parkovacích míst a navigačního systému.