Exředitel heparinové nemocnice chce po státu omluvu a 1,5 milionu

Havlíčkův Brod - Bývalý ředitel havlíčkobrodské nemocnice Josef Pejchl požaduje po českém státu omluvu a jeden a půl milionu korun. Cítí se poškozen dlouhými soudními tahanicemi, kdy musel dokazovat, že jako manažer nemocnice v tzv. heparinovém případu nikterak nepochybil. Požaduje od státu veřejnou omluvu, peníze mají pro něj být jakousi satisfakcí, celou částku chce věnovat na léčbu dětí nemocných rakovinou.

Josefa Pejchla nejprve odsoudili k desetiměsíční podmínce za to, že jako nejvyšší manažer havlíčkobrodské nemocnice včas neoznámil případ tzv. heparinových vražd. Krajský soud ale později trest zrušil a Josefa Pejchla zprostil obžaloby v plném rozsahu s tím, že nejednal v úmyslu nemocniční vraždy zatajit nebo oddálit jejich odhalení. Na základě tohoto rozhodnutí teď bývalý manažer usiluje o očištění svého jména. „Chci od státu veřejnou omluvu a jakousi satisfakci, tedy milion a půl korun. Částku dám celou na nadaci Krtek, která se zabývá léčbou rakovinou nemocných dětí,“ uvedl bývalý ředitel Pejchl.

Josef Pejchl se chce do zdravotnictví vrátit jako manažer, myslí si, že v konkurzech doposud nebyl úspěšný právě kvůli svojí minulosti v kauze Zelenka. Naposledy neuspěl ve výběrovém řízení na ředitele jihlavské nemocnice. „Do očí vám to nikdo neřekne, podle otázek však lze odhadnout, že problém je to, že jsem byl v Havlíčkově Brodě,“ dodal Josef Pejchl. Jeho mediální zástupce Tomáš Zdechovský doplnil: „V tuto chvíli je to spíš o tom, aby si lidé, kteří ředitele Pejchla odsuzovali, řekli, že ten člověk za nic nemůže.“

Reportáž Radovana Daňka (zdroj: ČT24)

Bývalý ředitel, který dnes pracuje jako úředník na radnici v Novém Městě na Moravě, věří, že s žádostí na ministerstvu spravedlnosti uspěje. Pokud by se mu však neomluvilo, uvažuje o podání žaloby na stát. „Na projednání nároků na náhradu škody existuje zákonem daná šestiměsíční lhůta. Ministerstvo spravedlnosti nebude během této doby komentovat obsah žádosti ani předjímat výsledek jejího projednání,“ prohlásila mluvčí Ministerstva spravedlnosti ČR Veronika Ludvíková.