VZP vrací poplatky lidem, za které možná platil kraj

Praha - Zdravotní pojišťovny, které musejí vracet peníze všem pojištěncům, kteří překročí roční ochranný limit, nemohou podle mluvčího VZP Jiřího Roda zjistit, zda už za ně zaplatil kraj, aby jim peníze nevracely. VZP tak musí vrátit poplatky i 29 lidem, za které možná kraj už zaplatil. Poplatek je příjmem lékaře nebo zdravotnického zařízení a pojišťovně nehlásí, zda peníze uhradil pacient, nebo kraj. Pojišťovně nesdělují úhradu za pacienta ani kraje. Někteří pacienti tak dostanou "zpět" peníze, které vůbec nevydali.

Počty pojištěnců, kteří překročí limit, budou navíc v následujících měsících rychle stoupat. Novelou zákona byl dětem a seniorům pětitisícový limit snížen na polovinu, seniorům se do něj počítá více léčivých přípravků. Do konce roku by limit mohlo překročit až 140 tisíc lidí. U VZP je přes šest milionů lidí. Sněmovna ale schválila návrh na úplné zrušení nebo výrazné omezení regulačních poplatků. Norma nyní čeká na projednání v Senátu.

Podle nejnovějších dostupných dat překročilo k 10. květnu u VZP limit 33 pojištěnců, z toho čtyři v Praze. Celkem zaplatili 221 368 korun, VZP vrátí 56 368 korun, z toho 1252 korun čtyřem pražským pojištěncům a 55 116 korun pojištěncům, za něž zřejmě zaplatil poplatek kraj. Podle krajské evidence ale nevyužívají všichni pacienti nabídky kraje a mnozí regulační poplatek zaplatí ze svého.

Letos zatím uhradili pojištěnci VZP na regulačních poplatcích a doplatcích na vybrané léky 1,14 miliardy korun, z toho se jim do limitu započítalo téměř 736 milionů korun. Podle dat k 28. prosinci 2008 překročilo ochranný limit 7445 pojištěnců VZP, kteří celkem vydali 48,3 milionu korun. VZP jim 11 milionů vrátila. Za první rok přinesly poplatky zdravotnictví deset miliard korun. Pět miliard se vybralo a pět miliard jsou úspory, peníze daly pojišťovny onkologickým centrům a dalším specializovaným pracovištím.

Vybírání poplatků
Zdroj: ČT24