Dnes bude představena nová politická strana TOP 09

Praha - Dnes bude veřejnosti představena nová politická strana bývalého ministra financí Miroslava Kalouska. Poté, co budou se stanovami, programovými prioritami i přípravným výborem strany seznámeni novináři, chtějí její zakladatelé odnést na ministerstvo vnitra archy s několika tisíci podpisy potřebnými k její registraci. Tak bude zhruba vypadat dnešní program nové strany TOP 09. Jména potenciálních členů strany a její program ale do poslední chvíle tají.

Donedávna prominentní představitel KDU-ČSL od lidovců odešel poté, co se podle jeho názoru strana pod vedením nového předsedy Cyrila Svobody vydala po cestě na levou stranu českého politického hřiště. Spolu s Kalouskem se z KDU-ČSL poroučeli i čtyři další poslanci včetně bývalého šéfa poslaneckého klubu Pavla Severy či exministryně obrany Vlasty Parkanové.

Cyril Svoboda se nebojí odlivu voličů KDU-ČSL 

Politické spektrum se rozšíří o stranu TOP 09 (zdroj: ČT24)

Řady křesťanských demokratů jsou celkem chudší o pět poslanců a ze strany vystoupila taky senátorka Ludmila Müllerová. Lídr KDU-ČSL Cyril Svoboda se ale odlivu voličů kvůli odchodu některých elit strany a nově vznikající straně TOP 09 nebojí. „Volby do Evropského parlamentu ukázaly, že nemá smysl volit ty vznikající a zanikající strany na jedno použití,“ prohlásil Cyril Svoboda.

„To jsou výsledky malých stran, já nemám ambice zakládat malou stranu.“

Miroslav Kalousek

O členství v Kalouskově straně má zájem taky poslanec František Laudát, který opouští řady občanských demokratů. Naopak svou podporu TOP 09 popřel v úterním Právu exministr zahraničí Karel Schwarzenberg, o kterém se dlouho spekulovalo jako o jedné z tváří strany.