49 Romů dosáhlo v Kanadě na status uprchlíka

Praha/Hamilton - Status uprchlíka za první čtyři měsíce letošního roku získalo v Kanadě 49 Romů, 74 jich boj vzdalo a vrátilo se domů, dalším 15 byla žádost zamítnuta. Tamním soudcům ale přesto na stolech leží dalších 1 687 žádostí. Podle romské organizace působící v Torontu počet kladně vyřízených žádostí ve srovnání se stejným obdobím vloni o deset procent klesl.

Nový domovem pro české Romy se často stává půlmilionový Hamilton. Teď v něm žije kolem tří tisíc Romů. Například Petr Červeňák status uprchlíka získal, trvalo mu to ale rok a půl. Spousta žadatelů nervově nevydrží a raději se vrací zpět do Čech. Práci ale hledá obtížně, protože neumí dobře anglicky. Chodí proto do školy - což je i jedna z podmínek pro to, aby získal podporu. Rodina má kolem 2 000 dolarů. 900 jde na byt a po všech platbách jim zbývá asi 500 dolarů.

Prvním záchranným bodem pro všechny uprchlíky jsou azylové domy. V Hamiltonu jich je pět a všechny jsou přeplněné. Nejsou zde zdaleka jen čeští Romové. Do Kanady nejvíc míří lidé z Mexika a Afriky. Podle organizace SISO, která se o uprchlíky v Hamiltonu stará, nepředstavují čeští Romové pro město pohromu. „V Hamiltonu žije mnoho imigrantů z celého světa a Romové jsou jen malý zlomek celého problému,“ řekl ředitel organizace Liban Abdi. Potvrzuje to i radní Hamiltonu Bob Bratina. Navíc nevěří tomu, že by kanadská vláda pro Čechy znovu zavedla víza. Imigranty totiž Kanada potřebuje - na těžkou práci.

Reportáž Richarda Samka (zdroj: ČT24)