Po poslancích přijali hladce plán misí i senátoři

Praha - Plán zahraničních misí českých vojáků pro příští rok schválil po Poslanecké sněmovně bez problémů i Senát. Vláda počítá zejména s nasazením až 550 vojáků v misi KFOR v Kosovu a až 535 vojáků v misi ISAF v Afghánistánu. Jejich vyslání podpořilo 64 z 69 přítomných senátorů, dva byli proti.

Včasné schválení mandátu posílí i důvěryhodnost ČR jako transparentního partnera schopného včas a srozumitelně komunikovat své úmysly v rámci mezinárodního společenství," řekl senátorům ministr obrany Martin Barták. Bez souhlasu parlamentu by vojáci nemohli vyjet.

Ministr obrany Martin Barták:

Zákonodárci totiž mise schválili s půlročním předstihem, aby se neopakovala situace z konce loňského roku. Sněmovna tehdy hlasy levice plán letošních misí na rozdíl od Senátu neschválila a účast českých vojáků byla ohrožena. Předchozí vláda Mirka Topolánka (ODS) musela plán přepracovat, sněmovna jej schválila až v únoru. Úřednický kabinet Jana Fischera proto plán pro příští rok nyní předjednal s ČSSD.

Předmětem kritiky sociálních demokratů bylo nasazení českých vojáků v misi ISAF v Afghánistánu. Vláda maximální počet vojáků proto snížila na 535, původně se počítalo na afghánskou misi až s 600 vojáky. Pracovat budou na letišti a velitelství alianční mise v Kábulu, až 110 pilotů a techniků bude obsluhovat tři transportní vrtulníky v provincii Paktíja. Největší počet vojáků se má podílet na práci Provinčního rekonstrukčního týmu (PRT) v provincii Lógar.

Martin Barták
Zdroj: ČT24