V Chrudimi zemřel při havárii pilot

Chrudim - U chrudimského letiště se dnes po 13:00 zřítilo malé sportovní letadlo. Z letadla typu Brigadýr L-60 před pádem stačili vyskočit tři parašutisti, kteří si skokem zachránili život.  V troskách letadla zahynul zkušený sedmašedesátiletý pilot z Pardubicka. Stroj dopadl do pole s obilím nedaleko silnice z Chrudimi na Seč. Začal padat z výšky asi 1100 metrů, po dopadu vzplál.

Z letadla uniklo přibližně deset litrů motorového oleje. Na místě tragédie zasahovaly tři jednotky hasičů, které vrak stroje uhasily za několik minut. Další okolnosti a příčiny havárie nyní vyšetřuje policie a bude se jimi zabývat i letecká inspekce. Na místo se dostavili také odborníci z Úřadu pro odborné vyšetřování příčin leteckých nehod z Pardubic. Pro zjištění přesné příčiny smrti pilota policie nařídila pitvu.

Při havárii letadla Brigadýr L-60 zemřel nedaleko Hořic na Jičínsku osmapadesátiletý pilot letadla také v roce 2007. Letadlo, které vleklo kluzák, se zřítilo na plochu letiště aeroklubu v Hořicích krátce po startu z přibližně padesátimetrové výšky.