Po vykolejení vlaku je provoz na trati mezi Olomoucí a Přerovem bez omezení

Olomouc - Železničářům se v noci na dnešek podařilo zcela obnovit provoz na olomouckém nádraží, kde v noci na pondělí vykolejil nákladní vlak. Vlaky mezi Olomoucí a Přerovem jezdí bez komplikací na obou kolejích, uvedla regionální mluvčí Českých drah Kateřina Šubová. Na nádraží vykolejily tři prázdné cisternové vozy a zablokovaly trať. Jednu kolej se podařilo zprovoznit v pondělí dopoledne, druhou ve 23:30.

Dálkové spoje byly po nehodě odkloněny, osobní vlaky nahradily autobusy, které měly ráno zpoždění až 2,5 hodiny, odpoledne se zpoždění zkrátilo na asi 20 minut. Podle předběžných odhadů činí škoda na trati 1,5 milionu korun. Škoda na vlaku byla vyčíslena na půl milionu korun.

Vykolejený nákladní vlak patří společnosti OKD Doprava, složen byl ze dvou lokomotiv a třinácti prázdných cisternových vozů.

Příčinu nehody zjišťuje Drážní inspekce. Podle předběžného šetření šlo o technickou závadu na železničním svršku nebo na některém z vozů, uvedl v pondělí její mluvčí Zdeněk Neusar. Dnes inspektoři ověří, zda souprava nepřekročila stanovenou rychlost 40 kilometrů za hodinu. Další informace budou k dispozici zřejmě počátkem příštího týdne. Případem se zabývá také policie, která jej prověřuje pro podezření ze spáchání trestného činu poškozování cizí věci.