Kdo bude v Mělníku měřit rychlost, určí zastupitelé

Mělník – Mělnické zastupitelstvo rozdělilo mimo jiné měření rychlosti. Na zakázku vedení města ji totiž dosud měřila soukromá firma Czech Radar, radnice jí ale proti vůli koalice vypověděla smlouvu. Výpověď, která je datována ke konci června, teď chtějí koaliční zastupitelé zase zrušit. Podle mluvčí společnosti Czech Radar Anny Němcové přinutily radary řidiče v měřeném úseku výrazně zpomalit, počet přestupků od znovuzavedení měření 30. dubna poklesl ve dvou ulicích, kde jsou radary, o 75, respektive 87 procent.

Mělničtí zastupitelé vypověděli smlouvu již v polovině prosince, nyní končí výpovědní lhůta. Hlavním důvodem výpovědi bylo to, že tři pevné měřiče loni městu vydělaly přes tři miliony korun, přičemž firmě pětkrát tolik. Některým zastupitelům se to nelíbilo.

V případě potvrzení výpovědi musí město podle radní koalice hledat náhradní variantu. Počet přestupků je totiž na měření rychlosti výrazně závislý. Například radar v Kokořínské ulici vyfotil v týdnu od 6. do 12. dubna 383 hříšníků, o měsíc později jich bylo už jen 134 a první týden v červnu klesl jejich počet pod 100. V Pražské ulici pak v dubnu jelo během jednoho týdne 237 řidičů rychleji, než povolují předpisy, v červnu jich ale bylo už jen 30. Od začátku ostrého měření tam navíc pouze tři řidiči projeli rychleji než 80 km/h. V dubnu jich přitom bylo 40. Radar v Kokořínské ulici funguje nepřetržitě, v Pražské ulici je jeho provoz omezen.

Vstup Lucie Komňacké (zdroj: ČT24)