Vltava zvyšuje průtok, zavřou se vrata na Čertovce i náplavky

Praha - Kvůli zvyšujícímu se průtoku na Vltavě se v pátek uzavřou vrata na pražské říčce Čertovka. Uzavřeny budou i náplavky a zastaví se lodní doprava před a za Prahou. Důvodem jsou vydatné srážky, zvýšení hladiny na tocích v povodí Vltavy a s tím související manipulace na vltavské kaskádě. Pražský magistrát předpokládá, že v pátek Vltava v hlavním městě dosáhne prvního stupně povodňové aktivity.

„Vrata na Čertovce se zavřou v pátek v devět hodin a budou uzavřeny i náplavky,“ uvedl tiskový mluvčí magistrátu Jiří Wolf. Dodal, že současně začne platit zákaz plutí pro lodě před i za Prahou, v Praze bude zatím lodní doprava bez omezení.

Od pátečního rána budou také uzavřeny náplavky na území Prahy 1 a 2 a v úseku U loděnice nad Palackého mostem na území páté městské části. Magistrát proto vyzval řidiče, aby zde neparkovali.

Nyní podle mluvčího v Praze na Vltavě proteče za sekundu 364 kubických metrů. Pokud průtok Vltavy stoupne nad 450 kubických metrů za sekundu, bude přerušen provoz přívozu na linkách P1 a P2 na severním okraji Prahy. Provozovatel by v takovém případě musel vyklidit přístaviště a lodě odvést do bezpečí.

Zbylé přívozy přestanou vozit cestující v případě, že průtok vody překročí 600, respektive 800 kubických metrů za sekundu.

Magistrát zavře loď pro bezdomovce 

„Doporučujeme cestujícím, aby v nejbližších dnech sledovali informace o provozu přívozů na internetu, případně si aktuální stav mohou ověřit přímo na telefonních číslech jednotlivých přívozů,“ uvedl Drápal.

Magistrát také kvůli vydatným srážkám rozhodl o okamžitém uzavření lodi pro bezdomovce Hermes. Podle radního Jiřího Janečka bude loď v noci nebo v pátek ráno odtažena do smíchovského přístavu. „Je to výjimečná situace, kdy tímto způsobem musíme reagovat na nepříznivé počasí, abychom předešli případným komplikacím, a ochránili tím lidi využívající toto zařízení,“ uvedl Janeček. Dodal, že v současné době magistrát informuje neziskové organizace, aby bezdomovce případně převzaly.

  • Lodě na pražských náplavkách autor: Roman Vondrouš, zdroj: ČTK http://img2.ct24.cz/cache/140x78/article/10/916/91523.jpg
  • autor: ČT24, zdroj: ČT24 http://img2.ct24.cz/cache/140x78/article/5/414/41382.gif