Voda zaplavila cesty na jihu Čech, policisté radí opatrnost

České Budějovice - Přívalový déšť, který v noci na dnešek zasáhl jih Čech, zneprůjezdnil několik silnic. Některé zavalilo bahno či kamení, jiné zaplavila voda z rozvodněných řek. Další cesty jsou sjízdné se zvýšenou opatrností. Policisté řidičům doporučují do zasažených oblastí raději nevyjíždět. Uzavřena je silnice I/4 v úseku Strakonice-Prachatice a silnice II/142 mezi obcemi Bavorov a Netolice. Uzavřena je také železniční trať mezi stanicemi Volyně-Lčovice a železniční trať z Prachatic do Vodňan. Na Prachaticku je se zvýšenou opatrností sjízdná silnice u obce Žárovná, na vozovce mezi obcemi Záblatí-Kratušín a silnici v úseku Vimperk-Lipka je naplavená ornice. U Zbrdského mlýna pokračují práce na odstraňování kamení z vozovky.

V Prachaticích je zcela neprůjezdná ulice Krumlovská u viaduktu, kde je asi jeden metr vody. Na Strakonicku zaplavila řeka Volyňka místní komunikaci v úseku Strakonice-Radošovice. Ve Vodňanech voda zatopila některé místní ulice. 

Policisté, kteří se podílejí na řízení dopravy, radí řidičům zvýšenou opatrnost. V některých úsecích je na vozovkách naplavený štěrk, kamení, bahno a jiné nečistoty. „Pokud to není bezpodmínečně nutné, raději svoji cestu odložte a s vozidlem nevyjíždějte,“ zdůraznila mluvčí jihočeské policie Jana Kameníková.

V jižních Čechách je vyhlášen stav nebezpečí

Na jihu Čech platí kvůli záplavám stav nebezpečí. Přívalový déšť vyplavil řadu obcí na jihu Čech a znovu také rozvodnil jihočeské řeky na stupeň ohrožení. Hasiči museli evakuovat stovky lidí. Stav nebezpečí bude platit pro obce s rozšířenou působností Prachatice, Strakonice, Písek a Vodňany.