Stará Červená Voda na Jesenicku se dočká provizorní náhrady za stržený most

Stará Červená Voda (Jesenicko) - Asi 150 obyvatel Staré Červené Vody na Jesenicku se po 5 dnech, které strávili odříznutí od světa, dočká provizorního mostu přes Červený potok. Jediný možný vjezd do vesnice totiž minulý pátek strhla velká voda. Ženisté skládací most jako nadměrný náklad za asistence policie převáželi do Jeseníků z Prahy. Stavba bude dlouhá 21 metrů a unese maximálně 20 tun. Další mosty se staví také v nedalekých Bernarticích.

Časová norma na postavení ocelového mostu je 24 hodin. Podle tiskového mluvčího Samostatné záchranné roty Olomouc Jiřího Zbránka by mohl být hotový do dnešní půlnoci.

„Podrobně jsme se zabývali možností instalace náhradního přemostění ve Staré Červené Vodě. Podařilo se nám zajistit otevření hmotných státních rezerv, konkrétně jsme se zasadili o půjčení mostní konstrukce, kterou zajišťuje armáda,“ informoval hejtman Olomouckého kraje Martin Tesařík.

Reportáž Veroniky Glözerové (zdroj: ČT24)

Od dnešního rána ženisté ve Staré Červené Vodě pracovali na dočasném přemostění Červeného potoka. „Měli jsme zájem na co nejrychlejším náhradním řešení, dříve však most zajistit nešlo. Je tady nutná spolupráce více institucí, vyjádřit se k dočasné stavbě musela Správa silnic Olomouckého kraje, bylo potřeba pořídit super rychlý projekt a řada dalších náležitostí, aby byl most bezpečný,“ dodal Tesařík.

Stavebnici vojenského mostu 28 ženistů složí nejprve na zemi a poté ji jeřáb umístí na břehy. Obyvatelé Nové Červené Vody tak po pěti dnech znovu získají spojení se světem. Od osudného pátku minulého týdne do této místní části nezajíždí autobus, majitelé vozidel využívají poničenou asfaltovou cestu lesem, nejbližší lávka pro pěší přes Červený potok je vzdálená 2,5 kilometru. „Třetinu místních to úplně odřezalo od světa, ženisté nám ohromně pomohou,“ řekl starosta obce.

Na mosty čekají také v Bernarticích

Další dva mosty postaví vojáci už zítra v 20 kilometrů vzdálených Bernarticích, jedné z nejhůře postižených obcí Jesenicka. Na demolici tady čeká zatím 5 domů. V obci působí kromě vojáků i několik humanitárních organizací. Například Adra zřídila v kabinách na fotbalovém hřišti provizorní prádelnu. „Pračka jede celý den od rána do večera,“ uvedla místní obyvatelka.