Za smrt diváka při závodech v Ostravě padly podmínky

Ostrava - Organizátoři loňského automobilového závodu Memoriál Miroslava Fajkuse, při kterých jeden divák zemřel a druhý se vážně zranil, dostali od ostravského okresního soudu podmínku. Řediteli závodu Adolfu Fešárkovi uložil soud za obecné ohrožení 18 měsíců podmíněně a traťovému komisaři Josefu Klanicovi, který měl na starost bezpečnost diváků, 15 měsíců podmíněně. Rozsudek je zatím nepravomocný, oba muži i státní zástupce si ponechali lhůtu na rozmyšlenou. Je to zatím nejpřísnější ortel za nehodu při automobilovém závodě - podobných se přitom za poslední dva roky stalo několik.

Zkušební dobu soud u obou stanovil na tři roky. Po stejně dlouhou dobu nesmějí oba odsouzení působit ve funkcích, které jsou spojeny s pořádáním automobilových závodů.

Podmíněné tresty soudce vysvětlil především tím, že šlo o nedbalostní trestný čin. Navíc přihlédl i k tomu, že oba souzení byli dosud netrestaní a vedli řádný život. Soudce naopak ve zdůvodnění poukázal na to, že Fešárek a Klanica nejsou jedinými viníky tragické nehody. „Podivuji se nad tím, že na lavici obžalovaných neusedli i další lidé,“ řekl. Podle něj jedním z viníků je například Miroslav Neznal, který na závodech byl jako sportovní komisař. „Prohlížel trať. Kdyby to udělal, jak měl, odhalil by nedostatky a mohl závod zakázat,“ řekl soudce.

Reportáž Aleše Gongola (zdroj: ČT24)

Dodal také, že hlavní líčení navíc odhalilo velké nedostatky ve vedení Federace automobilového sportu ČR. Soudce během procesu uvedl, že i oblastní sdružení zahrádkářů jsou lépe řízena. Prezident Autoklubu Roman Ječmínek ale s paušální kritikou nesouhlasí: „Šmahem odmítnout práci několika tisíců činovníků, to jsou silná slova a myslím, že pan soudce měl být v tom komentáři výrazně opatrnější.“

Tragická nehoda se stala loni 11. října. Do přihlížejících lidí narazil šestnáctiletý závodník poté, co dostal na uzavřeném okruhu v Místecké ulici smyk a nezvládl řízení. Třiašedesátiletý muž byl převezen s těžkým poraněním mozku do nemocnice, kde týž večer zemřel. O 12 let mladší divák utrpěl těžká zranění hlavy a páteře, ze kterých se zotavoval půl roku. Třetí divák vyvázl s lehkým zraněním.