Stav nebezpečí na Děčínsku, obce nezvládají řešit následky povodní

Ústí nad Labem - Škody napáchané povodněmi v oblasti Děčínska dosáhly do takové výše, že samotné obce ani s přispěním kraje jejich následky nebudou schopné bez státní pomoci likvidovat. Ústecká hejtmanka Jana Vaňhová se proto dnes odpoledne rozhodla vyhlásit právě v této oblasti stav nebezpečí. "Na jeho základě totiž vláda může uvolnit potřebnou pomoc na odstranění škod," uvedla Vaňhová. Od sobotní ničivé bleskové povodně v Benešově nad Ploučnicí je navíc nezvěstná čtyřicetiletá žena. Zmizení matky nahlásila až v neděli odpoledne její dcera. Na jezu u Šumperka dnes dopoledne utonuli dva muži. Záchranářům se podařilo jednoho z nich najít, po druhém hasiči pátrali několik hodin.

O požadovaných prostředcích bude vedení kraje se zástupci vlády jednat v následujících hodinách a dnech. „Ústecký kraj dosud poskytl vyplaveným obcím vysoušeče. Pomohou jistě i čerpadla, které kraj zakoupil nedávno obcím. Chystáme i humanitární pomoc,“ uvedla hejtmanka. Situace v obcích postižených povodněmi je podle ní velice vážná. „Zničené komunikace, stržené mostky, lidé, kteří se nemohou dostat do svých domovů, voda ve studních je kontaminovaná. Podle prvních odhadů jdou škody do desítek milionů korun. Obyvatelé postižených obcí jsou ve velmi špatném psychickém stavu. Na místo se proto chystají psychologové, aby lidem pomohli tyto tragické chvíle překonat,“ doplnila.

Za utonutím v Šumperku stál zřejmě alkohol 


Skupina zřejmě čtyř bezdomovců trávila u řeky dnešní horké dopoledne. Jeden z nich poté skočil do jezu. Když delší dobu nevyplaval, do vody skočil i druhý muž, aby svého kamaráda zachránil. „Dva z nich, kteří se šli koupat společně s utonulými, byly pod vlivem alkoholu. Předpoklad je, že i utonulí byli opilí. Příčinu úmrtí ale určí až pitva,“ řekl mluvčí šumperské policie Miroslav Svatoň. Prvního muže, jednačtyřicetiletého, našli záchranáři kousek od splavu. Druhého, osmatřicetiletého, hledaly po proudu řeky dvě jednotky Hasičského záchranného sboru Šumperk ještě několik hodin. „Ten druhý uplynul po proudu, byl tedy snížen stav vody v řece Desné a hasiči prohledávali koryto. Asi po dvou kilometrech našli druhé tělo,“ dodal Svatoň.

Benešov nad Ploučnicí: Žena stále nezvěstná, pro dnešek pátrání ukončeno

Od soboty, kdy byla naposledy viděna u řeky, nikdo nic o čtyřicetileté ženě neví. Podle svědků včetně manžela se pohřešovaná snažila pomoci jiné ženě na vozíku a následně byla stržena proudem. Pátrání bylo pro dnešek ukončeno. V dalších dnech však budou pokračovat, možná i za pomoci potápěčů. Voda totiž mohla tělo odnést až do řeky Labe. „Policisté ve spolupráci s hasiči propátrali oba břehy řeky Ploučnice, a to ve směru od Benešova k Děčínu. Tělo se ale nepodařilo nalézt,“ konstatoval mluvčí děčínské policie Ladislav Cvik.

Voda v Benešově nad Ploučnicí už opadla, navíc dnes ani nepršelo. Lidem odklízejícím škody po povodni nejvíc stěžovali práci povodňoví turisté. „Každej chodí a prohlíží, ale že by někdo pomoh…,“ říká podnikatel Zdeněk Vrátný. Benešovské kino se po záplavách proměnilo v útočiště lidí, kteří přišli o domov. Velká voda napáchala škody ve více než šedesáti domech a na povodňové komisi se už teď mluví o částkách v desítkách milionech korun.


Řeky Kamenice, Ploučnice a potok Bystrá způsobily po rozvodnění vyplavení Benešova nad Ploučnicí a obce Srbská Kamenice, Jánská, Dolní Habartice, Horní Habartice, Kerhartice, Markvartice a Veselé. Blesková povodeň zasáhla obce Srbská Kamenice a Jánská už ve středu.

Aktuálně: Přívalové srážky na Táborsku, hrozilo protržení hráze rybníka v Jistebnicích

V pozdních večerních hodinách postihly silné deště Jihočeský kraj, zejména Táborsko. V Jistebnici dokonce hrozilo protržení hráze rybníka Smolík přímo v obci. Podle starosty Vladimíra Maška však nebezpečí již nehrozí. U Tisovského rybníka nad obcí se sice poškodila ochranná hráz, ale hasičům a dalším pracovníkům se podařilo odtok přehradit a zabránit tak dalším problémům. Několik rodin bylo evakuováno do kulturního domu.

Povodně zhoršily kvalitu vody v některých obcích na Děčínsku

Silné deště předcházející sobotní bleskové povodni zakalily prameniště a zhoršily kvalitu vody v obcích Chlum, Huníkov, Velká Veleň, Dolní a Horní Habartice a Markvartice na Děčínsku. Na svých webových stránkách na to dnes upozornila společnost Severočeské vodovody a kanalizace. Vodu smějí obyvatelé až do odvolání užívat jen jako užitkovou, náhradní zásobování pitnou vodou firma zajišťuje pomocí cisteren.

Obce na Novojičínsku se dočkaly humanitární pomoci

Do obcí na Novojičínsku postižených povodněmi dorazila další humanitární pomoc. V průběhu dnešního dne ji v Jeseníku nad Odrou rozdávali členové Vodní záchranné služby z Nových Mlýnů. Jeseník nad Odrou patří k nejvíce postiženým obcím, zemřeli tam 4 lidé. 

Vodní záchranáři přivezli věci, které obyvelé postižených obcí potřebují nejvíce. V plně naloženém nákladním voze tak nechyběly dětské pleny, sunar, kojenecká voda, ručníky, osušky i další hygienické potřeby. Záchranáři rozdají také pět automatických praček, což postižené povodní příjemně překvapilo.


Záchranáři už před příjezdem oslovili starosty pěti obcí: Jeseníku nad Odrou, Hodslavic, Kunína, Životic a Šenova u Nového Jičína. S nimi pak vybrali sociálně slabé nebo velmi postižené rodiny, které v průběhu odpoledne dostaly potřebné věci.