Schwarzenberg - lídr pražské kandidátky TOP 09 a kandidát na premiéra

Praha - Pražskou kandidátku politické strany TOP 09, ze jejímž vznikem stojí bývalý lidovecký ministr financí Miroslav Kalousek, povede exministr zahraničí Karel Schwarzenberg, který byl zároveň nominován i na post premiéra. Politická strana TOP 09 a hnutí Starostové a nezávislí, které dnes podepsaly vzájemnou smlouvu o dlouhodobé spolupráci platné až do roku 2012, na dnešní tiskové konferenci zároveň představily i další kandidáty pro předčasné volby. Ve Zlínském kraji kandidátku povede šéf hnutí Starostové a nezávislí Petr Gazdík, Kalousek svou případnou kandidaturu komentovat nechtěl. Strana chce pozornost zaměřit především na vědu, výzkum a vzdělávání. Prioritou bude i rovnoprávné postavení žen. Společné volební logo a další kandidáty představí strana spolu s hnutím příští týden. Oficiální kampaň před volbami zahájí v srpnu.

Podle Schwarzenberga je velká vada české politiky v tom, že je příliš pragocentrická: „Jsme proto velice šťastní, že Starostové s námi půjdou, a tím jsme od začátku pevně zakotveni po všech krajích České republiky.“ Ostatní strany se Schwarzenbergovy kandidatury v Praze nebojí. Předseda KDU-ČSL Cyril Svoboda podle svých slov věří, že lidé nebudou volit stranu na jedno použití. „Já jsem přesvědčen, že ODS v Praze, tak jako ostatně jinde, volby vyhraje, a nemyslím, že kandidatura TOP 09 nám jakkoliv ublíž,“ dodal místopředseda ODS Petr Gandalovič.

Hnutí Starostové a nezávislí sdružuje podle svého předsedy Petra Gazdíka na 1 400 nezávislých starostů z celé České republiky. „Denně se potkáváme s občany, kteří vnímají současnou situaci české politiky jako tristní. TOP 09 proto přináší nový styl politiky,“ uvedl Gazdík.

Petr Gazdík:

„Nedůvěra v politiku je obrovská a v tomto momentě jsou starostové a zastupitelstva podle průzkumů ti, kterým občané doposud věří.“


TOP 09 bude spolu se Starosty usilovat především o rovnoprávné postavení žen, které se odrazí i na kandidátkách pro předčasné volby. Podle Schwarzenberga totiž česká politika trpí tím, že je to příliš mužská záležitost. Hlavní pozornost se ale zaměří především na oblast vědy, výzkumu a vzdělávání, které jsou podle Miroslava Kalouska nezbytné pro konkurenceschopnost státu. TOP 09 spolu se Starosty proto ve svém programu představí i nový návrh jejich uspořádání. „Hodláme nabídnout model, který by změnil současné kompetence jednotlivých ministerstev tak, aby vzniklo ministerstvo pro vysoké školy, vědu, výzkum a inovace, aniž by bylo potřeba rozšířit počet ministertev,“ uvedl Kalousek.

Odborná a hodnotící činnost v této oblasti by podle Kalouska měla být na nezávislých orgánech, kde by zasedli přední odborníci z vysokých škol, Akademie věd i aplikovaného výzkumu. Zaměření na vědu se také odrazí na kandidátkách strany. Na Vysočině ji například povede rektor Vysoké školy polytechnické v Jihlavě Ladislav Jirků. V Olomouckém kraji bude stranu zastupovat dětská lékařka a zastupitelka kraje Jitka Chalánková.

Prioritami jsou opatření proti rostoucí byrokracii i boj proti korupci

Podle Schwarzenberga je pro konzervativní stranu základem společnosti rodina: „Výraz konzervativní ale nevychází od slova konzerva. Nechceme všechno zachovat, politická strana nebo hnutí se musí vždy přizpůsobit novým okolnostem a tomu jsme vždy otevřeni.“ Podle dnes podepsané dohody jsou programovými prioritami mimo jiné i boj proti korupci a klientelismu, rozvoj právního státu, stabilita veřejných rozpočtů, trvale udržitelný rozvoj, reforma financování obcí a měst či opatření proti rostoucí byrokracii. Na společnou kampaň chce TOP 09 najít zhruba 25 milionů.