Česko zavádí víza pro kanadské diplomaty a stáhne velvyslance

Praha - Česká republika zavádí vízovou povinnost pro držitele kanadských diplomatických a služebních pasů. Po dnešním mimořádném jednání vlády to oznámil premiér Jan Fischer. Česko dále povolává svého velvyslance v Kanadě zpět do Česka ke konzultacím, což prakticky znamená jeho stažení. Praha se také v EU odvolá na takzvanou klauzuli solidarity, podle níž může EU také zavést víza pro Kanadu. Cílem Česka je snaha přesvědčit kanadskou stranu, aby svůj krok vzala zpět. Velvyslanec v Praze Michael Calcott se ale odvety neobává. Česká strana podle něj měla dost času se připravit, protože znovuzavedení víz bylo evidentní už koncem června, otazník visel jen nad termínem.

Víza pro diplomanty chce česká strana zavést už od středy. Platit by měla do té doby, než Kanada zruší víza pro české občany. Naposledy to trvalo deset let. Povolání českého velvyslance z Kanady a zavedení vízové povinnosti pro diplomaty ale Calcott jako diplomatickou roztržku nebere. Česká strana má podle něj k oběma krokům právo. Podle Fischera je ale zavedení víz pro české občany ze strany Kanady chybný a jednostranně nevstřícný krok. Navíc víza přichází v době turistické sezóny, a to navzdory tomu, že oproti květnu nyní počet žádostí poklesl o 25 procent. Česko proto podle premiéra vyzve Kanadu, aby umožnila získání víza přímo v Praze a čeští občané tak nemuseli jezdit například do Vídně.

S tím však Kanaďané příliš nepočítají. „V současnosti nepočítáme s tím, že bychom na velvyslanectví v Praze otevřeli vízové oddělení. Od obnovení vízového režimu v roce 1997, kdy tu vízové oddělení fungovalo, naše vláda přikročila k reorganizaci výdajů a víza vydáváme pouze regionálně. I v době, kdy platil bezvízový styk, to byl pořád úřad ve Vídni, který se zabýval vydáváním pracovních povolení a studentských víz a podobně. Nemáme v úmyslu vízovou sekci v Praze obnovovat,“ nechal se slyšet kanadský velvyslanec Michael Calcott.

Česko bude žádat společný postup EU

„Ministr zahraničí zahájí proceduru ke spuštění takzvané klauzule solidarity a oznámí Evropské komisi a členským státům, že Kanada zavedla vůči Česku vízovou povinnost s tím, že by komise měla navrhnout další kroky,“ oznámil Fischer. To však bude běh na dlouhou trať. Komise má tři měsíce na to, aby oznámila své stanovisko, a pak se k celému problému budou vyjadřovat i ostatní státy. Teprve potom se tyto státy mohou v rámci solidarity rozhodnout zavést s Českem pro Kanadu víza.

Podle mluvčího Evropské komise Michele Cercona v této fázi neexistuje žádné automatické reciproční zavedení víz pro občany Kanady cestující do Evropské unie. „Nepřijímám, abychom v takovém případě, kdy se takto zachází s jednou z členských zemí Evropské unie, byla takto vlažná reakce. Už dnes večer se uvidím s Barrosem, už jsem s ním o tom mluvil,“ reagoval Joseph Daul, francouzský europoslanec a předseda lidovecké frakce v EP. S předsedou evropské komise má o celé situaci večer jednat i český premiér. Pokud by komise nerozhodla, může se Česko obrátit na Evropský soudní dvůr, který může říci, že princip solidarity nefunguje, a pak může Česká republika zavést víza pro Kanadu sama.

Michael Calcott:

„První termín pro zavední víz byl minulý týden, měli jsme ale problémy s načasováním, tak jsme to posunuli na tento týden.“

Jan Kohout:

„Vycházel jsem z toho, že podobné věci se nesdělují šest hodin před zavedením, ale standardní je, že svým kolegům zavoláte v předstihu.“


Česko se snažilo do poslední chvíle s kanadskou stranou jednat. „Česká republika byla vždy vstřícná vůči Kanadě v oblasti spolupráce v oblasti migrace. Vždy jsme ale dávali najevo, že za velký problém na jejich straně považujeme velkorysost kanadské azylové politiky, která dává velký prostor pro zneužívání, a proto jsme doporučovali ve všech předchozích jednáních ji změnit,“ uvedl Fischer s tím, že české návrhy Kanada odmítla a víza zavedla. Podle kanadského velvyslance v Praze už bylo o vízech rozhodnuto 29. června, kdy byl v Česku kanadský ministr pro přistěhovalectví. Už tehdy bylo podle něj jasné, že není prostor pro další jednání.


ODS kritizuje Kohouta, ČSSD se vlády zastává

Dvě nejsilnější strany se neshodují v hodnocení situace kolem zavedení víz pro české občany cestující do Kanady. Zatímco ČSSD podporuje kroky české vlády, ODS je přesvědčena, že se během jednání projevil slabý mandát úřednického kabinetu a ministr zahraničí Jan Kohout nebezpečí zavedení víz podcenil. Třeba šéf ODS Mirek Topolánek uvedl, že on sám se o zavedení víz dozvěděl před 14 dny. 

Právě ministra zahraničí do úřednické vlády nominovala ČSSD a sociální demokraté se kroků úřednické vlády zastávají. „Podporuji kroky premiéra Fischera v odvetných opatřeních, protože si myslím, že zavedení víz ze strany Kanady není adekvátní reakce vůči České republice,“ uvedl předseda poslanecké sněmovny Miloslav Vlček. Přeje si také, aby se situací kolem víz zabýval sněmovní zahraniční výbor.