Nehoda cisterny komplikovala pražskou dopravu až do odpoledne

Praha - Havárie polské cisterny od včerejšího večera až do dnešního odpoledne blokovala dopravu v Praze na vytížené Jižní spojce (on-line kamera). Provoz v tzv. myší díře pod Barrandovským mostem se podařilo obnovit až kolem půl čvrté. Vozidlo s nákladem tekutých malin se převrátilo v úterý večer pod Barrandovským mostem a zcela zablokovalo komunikaci ve směru na Plzeň. Při nehodě se zranil polský řidič a jeho desetiletý syn. Nehoda výrazně blokovala dopravu i v ranní špičce, kdy se tam tvořily dlouhé kolony. Spolu s uzavírkou Veletržní ulice tak způsobila uzavírka myší díry kolaps dopravy hned na několika místech v hlavním městě.

Hasiči chtěli zprvu uvolnit sjezd z Barrandovského mostu již večer, ale nepodařilo se jim přečerpat náklad z cisterny. „Návěs ležel na straně kohoutů, takže nebylo možné dostat se ke kohoutům,“ uvedl Roman Tuček ze společnosti Dekonta, která přečerpání zajistila. Náklad se tak začínal přečerpávat až dopoledne po desáté hodině. Po jedenácté hodině se podařilo zprůjezdnit levý jízdní pruh myší díry pro osobní auta, po poledni se ale zkomplikovalo přečerpání nákladu a policie uvedený úsek musela opět uzavřít. Kolem druhé hodiny se podařilo přečerpat náklad a teprve od půl čtvrté je podjezd pod Barrandovským mostem plně průjezdný.

Přečerpávání nákladu cisterny blokovalo dopravu

Reportáž Barbory Peterové a Ivany Šmelové (zdroj: ČT24)

Doprava byla celý den odkloněna přes ulici Strakonickou do Moulíkovy, Nádražní, U Lihovaru a odtud zpět na Strakonickou a nájezd na Barrandovský most. Řidiči osobních aut mohli volit trasu individuálně do Radlické, Plzeňské, Strahovským tunelem anebo Mrázovkou.

Cisternu nebylo možné odstranit před přečerpáním nákladu, protože hrozilo její roztržení. Čtyřicetitunový náklad by tak vytekl na vozovku a vznikla by škoda 40 milionů korun. Podle Romana Tučka bylo nutné přečerpat polovinu nákladu. „Zbytek nákladu bude přečerpán na nejbližší odstavné ploše,“ uvedl.

Nehodu zřejmě způsobil řidič

Policie předpokládá, že nehodu způsobil řidič. „Prozatím neuplatňoval technickou závadu,“ řekla mluvčí pražské policie Eva Miklíková. Již včera se hovořilo o tom, že se kamion převrátil, když řidič vozidlo ve vysoké rychlosti nezvládl. V místě nehody je rychlost značkou omezena na 30 km/h.

Problémy v dopravě jsou v celé Praze

Dlouhé kolony se kvůli nehodě cisterny u Barrandovského mostu vytvořily dopoledne na Jižní spojce a problémy byly i v Chodovské, Švehlově, Průmyslové a Spořilovské ulici. „Situace se bohužel odrazila po celé Praze. Situaci nám v ranních hodinách taky komplikoval ranní déšť, bylo velké množství dopravních nehod,“ shrnula následky havárie v kritickém místě Eva Miklíková.

Od rána se vyskytují problémy také kvůli uzavřené Veletržní ulici. Stál celý Letenský tunel a dlouhé kolony byly i na nábřeží Kapitána Jaroše.