Podle Kocába ministři o plánu zavést víza do Kanady věděli

Praha - Ministr Michael Kocáb potvrdil, že Kanada skutečně informovala na konci června českou vládu o svém úmyslu zavést víza k 7. červenci. Kocáb si prý týdenní odklad v zavedení vízového režimu vykládal jako úspěch vyjednávání české a unijní diplomacie a domníval se, že víza možná zavedena vůbec nebudou.

„Termín, který byl oznámen, nezafungoval. My jsme se na zavedení víz připravovali. Měli jsme to za diplomatický úspěch ministra zahraničí Jana Kohouta,“ podotkl Kocáb. Vláda prý nebyla o týdenním zpoždění informována, a proto pro ni bylo pondělní kanadské rozhodnutí víza skutečně zavést překvapením.    

Ministr pro menšiny tak podpořil slova kanadské strany, že jejich ministr pro migraci Jason Kenney už 29. června informoval zástupce české vlády o nezvratném kanadském rozhodnutí vízový režim zavést. Ottawa nakonec víza zavedla až o týden později, za odkladem ale byly podle slov kanadského velvyslance jen technické důvody, které se snahami českých diplomatů nesouvisely. O tom, že už je o vízech rozhodnuto, informovala 3. července i Česká televize s odkazem na diplomatické zdroje.

Události o kanadských vízech pro ČR (zdroj: ČT24)

Prezident Václav Klaus dnes v reakci na kanadské rozhodnutí zavést od úterý víza poznamenal, že plně respektuje suverenitu Kanady a její právo přijmout takové rozhodnutí. Prezident, vnímaný jako euroskeptik, také uvedl, že Česko podobný krok udělat nemůže, protože o případných vízech pro občany Kanady se musí rozhodnout v Bruselu. Podle prezidenta je také nepochybné, že zavedení víz celé řadě českých občanů zkomplikuje život.

Podle vládní rady pro romské záležitosti jsou víza moc tvrdá

Kvůli kanadským vízům se mimořádně sešla i vládní rada pro záležitosti romské komunity, podle jejího závěru jsou kanadská víza příliš tvrdé opatření. Kanada je zdůvodnila rostoucím počtem žadatelů o azyl z řad českých Romů. „Kanada nevyužila všech dostupných opatření, která by mohla zabránit diskutovanému využívání kanadského azylového systému,“ stojí ve stanovisku, které členové rady představili novinářům.

Romové žijící v Česku jsou podle rady zasaženi „neúměrným sociálním vyloučením, předsudky a diskriminací“. „Řešení těchto problémů vyžaduje dlouhodobý a koordinovaný přístup všech zainteresovaných subjektů jak na mezinárodní a národní, tak i lokální úrovni,“ uvedli členové rady.

Rodina Anny Polákové
Zdroj: ČT24