Česko hlásí další nakažené prasečí chřipkou

Praha - V Česku se objevily další tři případy prasečí chřipky. Nově byl v sobotu virus onemocnění potvrzen u matky a babičky tříletého chlapce, který je kvůli stejnému onemocnění v pražské nemocnici Na Bulovce. Třetí nový případ se týká mladé ženy zaměstnané v obchodě v centru Prahy, který často navštěvují cizinci. Celkem už bylo v ČR odhaleno 27 případů této nemoci.

Onemocnění ženy zaměstnané v obchodě v centru Prahy je už druhý případ, kdy se prasečí chřipkou nakazil někdo přímo v tuzemsku. Poprvé byla nemoc diagnostikována tento týden u mladé Češky, která byla dříve v kontaktu s cizinci, kteří do ČR přicestovali z USA a Británie, tedy zemí, kde se prasečí chřipka vyskytuje. V ostatních případech onemocněli lidé, kteří se vrátili ze zahraničí.

U prodavačky se první příznaky objevily v pátek. V sobotu byla vyšetřena na ambulanci infekční kliniky nemocnice Na Bulovce. Nyní je v domácí izolaci a její stav se mírně zlepšil.

Ve světě se zatím novou chřipkou A(H1N1) nakazilo již více než 100 tisíc lidí a potvrzeno bylo 441 úmrtí. Nejzatíženějšími evropskými zeměmi jsou Británie, Španělsko, Francie a Německo, kde počet nakažených stále roste. Nyní je v Evropě přes 11 000 případů, z toho nejvíce v Británii.

Babička a matka nemocného tříletého chlapce s ním přicestovaly v pondělí autobusem z Británie. U chlapce byla infekce virem potvrzena v pátek. Matka byla jako jeho doprovod přijata v nemocnici Na Bulovce rovněž v pátek. Babička je v domácí izolaci. Obě ženy jsou v dobrém stavu.

Ministryně zdravotnictví Dana Jurásková v souvislosti s prasečí chřipkou bude v pondělí informovat vládu o přípravách na pandemii. Proti zmíněné chřipce Česko nakoupí pandemické vakcíny pro 25 procent obyvatel a navýší zásoby antivirotik o dalšího půl milionu na 2,5 milionu dávek. Nemocnice doplňují vybavení dýchacími přístroji pro pacienty s komplikacemi a ochrannými pomůckami pro zdravotníky.