Rekonstrukce silnice v Sosnové začne v úterý

Sosnová (Českolipsko) – Semafory budou od úterý řídit dopravu na frekventované silnici I/9 v Sosnové na Českolipsku. Hlavní tah z Nového Boru přes Českou Lípu na Mělník a Prahu využívají denně tisíce motoristů, řidiči se proto musejí připravit na fronty. Omezení bude na silnici platit až do konce září, řekl Pavel Slavík z krajského odboru dopravy. Práce na komunikaci budou ale pokračovat i v příštím roce.

U Sosnové se staví mimoúrovňová křižovatka na obchvatu, který v budoucnu odvede dopravu mimo zástavbu v Novém Boru a České Lípě. Práce jsou rozděleny do čtyř etap, začaly v Okrouhlé rekonstrukcí tamní mimoúrovňové křižovatky. „Další etapou je právě mimoúrovňová křižovatka v Sosnové. Ta by měla dopravu směrem na Českou Lípu rozdělit na tranzitní, kterou odvede mimo město, a na běžnou dopravu v původní trase,“ řekl už dříve Josef Jeníček, ředitel libereckého závodu Ředitelství silnic a dálnic ČR. Křižovatka za tři čtvrtě miliardy korun má být hotova v příštím roce.

Obchvat má výrazně odlehčit hlavně spojnici mezi Novým Borem a Českou Lípou, po níž podle odhadů projede v roce 2010 denně až 16 000 automobilů. Dvoupruhová komunikace nemá zpevněné krajnice a nevyhovuje ani její šířkové a výškové uspořádání. Silnice je nepřehledná a nebezpečná. Hlavně kolem obce Pihel se často stávají smrtelné nehody, proto se komunikaci přezdívá silnice smrti. Vybudování obchvatu si vyžádala také přetíženost silnice a neustále se zvyšující provoz směrem k průmyslovým zónám a německé hranici. „Deset kilometrů dlouhý obchvat by měl být dokončen kolem roku 2016, jeho výstavba přijde na pět miliard korun,“ doplnil Jeníček.