Inspekce zatím neví, proč strojvedoucímu ujel vlak

Rájec-Jestřebí (Blanensko) – Drážní inspekce si zatím není jista, proč se na konci června v Rájci-Jestřebí neočekávaně rozjela souprava vlaku Eurocity Jan Jesenius. Souprava kvůli poruše stála ve stanici, strojvedoucí v kritické chvíli nebyl v lokomotivě. Ujíždějící vlak zhruba po 300 metrech couvání zastavil ruční brzdou vlakvedoucí, který byl uvnitř soupravy. Podle pracovníka inspekce Michala Miklendy pravděpodobně strojvedoucí nedodržel všechny své povinnosti. Během vyšetřování se ukázalo, že při nekontrolované jízdě vlaku bylo na palubě kromě vlakvedoucího ještě pět pasažérů. Podle původních informací Českých drah měla být souprava prázdná.

Shromážděné podklady podle Miklendy zatím neumožňují určit příčinu nehody. Inspekce by měla podle zákona uzavřít vyšetřování události do konce letošního prosince.

Vlak EC 174 Jan Jesenius jezdí z Budapešti do Hamburku, jeho souprava je tvořena z bílých vozů Německých drah a mezi Budapeští a Prahou ho vodí lokomotiva slovenského dopravce. Nehoda se stala 27. června, kdy vlak kvůli poruše zastavil v Rájci-Jestřebí. Cestující mohli přesednout do jiné soupravy, pět z nich ale této nabídky nevyužilo. V 11:55 se souprava neočekávaně dala do pohybu. Rychlík začal couvat směrem k Brnu. Tímto směrem se trať svažuje o 3,5 promile.