Bankovní institut má na Ukrajině velmi pochybnou pobočku

Praha – Ukrajinská pobočka Bankovního institutu, soukromé pražské vysoké školy, funguje velmi podivně. Nemá oficiální internetové stránky a v diskusích někteří studenti popisují nestandardní stáže v Česku. O pobočku se už zajímá i české ministerstvo školství a přímo do Kyjeva se vypravili i redaktoři České televize.

Obtížné je se vůbec dostat s pobočkou do kontaktu. Na internetu je pokaždé jiný odkaz, jiná adresa i jiné telefonní číslo. Případní zájemci o studium na kyjevském Bankovním institutu by ho hledali jen velmi těžko. Pokud by ho vůbec našli, protože škola nepůsobí na zveřejněné adrese. Před několika týdny se škola bez předchozího upozornění vystěhovala a zůstala po ní pouze cedule.

Kde škola nově sídlí, se podařilo zjistit až na centrále školy v Praze. „Naše organizační složka se přestěhovala. Seděli jsme původně na adrese prospektu Ivana Lepse, ale prostory byly pro nás poměrně drahé. Škola se proto přestěhovala do ulice Všeluděnka,“ uvedl prorektor Bankovního institutu Josef Benda.

Reportáž Miroslava Karase a Pavly Kubálkové (zdroj: ČT24)

Diskuse: Studijní pobyty měly pochybné „praxe“

Před rokem a půl se v kyjevském metru objevila reklama, která vedle pracích prášků a kosmetických přípravků nabízela studium na Bankovním institutu. Bližší informace poskytovala cestovní kancelář Iridatravel. „Už dva roky se nevěnujeme vysokoškolskému vzdělávání, jen jsme pomáhali připravovat dokumenty turistům, budoucím studentům, na cestování do Česka a na studia v Bankovním institutu,“ vysvětlila Irina Koroleva z firmy Iridatravel.

O studijních pobytech v Praze se na ukrajinských fórech objevují překvapivé detaily: „Když přijeli do Česka, donutili je pracovat jako společnice, doprovázet bohaté muže, že prý ti muži testují, nakolik je studentka pracovně schopná. Profesoři, kteří s nimi jeli do Česka, to vysvětlovali tak, že to je praktický předmět po pracovní etiketě v byznysu.“

Česká centrála prý o ničem podobném neví. „Tato informace mi není vůbec známá a nevím, jestli si to ta studentka s něčím nespletla. Pokud studenti studují v Kyjevě, tak tam studují celou dobu,“ podotýká Benda. Zaměstnankyně Bankovního institutu v Kyjevě však má opačný názor: „My je prostě vyvážíme, tedy, tam máme domluvu s bankami a podniky.“

Poslední slovo má akreditační komise

Nově pobočku prověřuje i česká akreditační komise a ministerstvo školství. Škola měla vyučovat obory, ke kterým neměla potřebné akreditace. Až do vyšetření však nechtějí nic bližšího říci. Pokud se nicméně pochybení skutečně prokážou, hrozí ukrajinské pobočce zrušení.