Randák: Fotky jsem deníku předal, další spojitost odmítám

Praha - Bývalý šéf české civilní rozvědky Karel Randák ČT potvrdil, že deníku Mf Dnes předal fotografie českých politiků a lobbistů na dovolené v Itálii. Další spojitost se snímky ale odmítá. Otázkou tedy stále zůstává, kdo si fotografie objednal. Randák nepopírá, že má radost z posledního vývoje kauzy kolem fotografií z italské dovolené šéfa ODS Mirka Topolánka. Zdůraznil ale, že pokud by měl na vzniku fotografií podíl, rád by se k tomu přiznal, neboť nejde o nic trestného. Zdroj snímků Randák odmítl prozradit.

„Jsou to snímky, ke kterým jsem se nějakým způsobem dostal a jejich informační obsah je závažný, tak není důvod, proč by je neměla dostat média,“ řekl ČT Karel Randák. „Podle toho humbuku, který kolem toho je, jsem si myslel, že by bylo dobré, aby se ty fotografie na veřejnost dostaly,“ dodal. V současnosti podle něj existuje snaha odvést pozornost veřejnosti k tomu, „kdo to zorganizoval, co je za tím“.

Randák se podle svých slov rozhodl odnést snímky politiků na dovolené do redakce Mf Dnes, když v pondělí deník zveřejnil text založený na části těchto snímků zveřejněných dříve v deníku Aha. „Interpretace tam byla špatná,“ řekl Randák. Uvedl rovněž, že neví, zda má deník Aha tutéž sérii fotografií, kterou dodal Mf Dnes, nebo má redakce bulvárního titulu jiné snímky.

Za snímky prý není politický boj, kdo je vytvořil, ale Randák neřekne

„Ale copak se nikdo nepozastaví nad obsahem těch fotek? Vždyť je to nechutné, celé tohle bratrstvo kočičí pracky,“ poznamenal. K možnosti, že za fotografiemi stojí objednávka politického rivala ODS, tedy sociální demokracie, Randák uvedl, že podobná úvaha není logická. Poukázal na fakt, že mezi osobami na snímcích v médiích je i místopředseda ČSSD Milan Urban: „Přeci by to novinářům nedali.“

Zdroj snímků ovšem Randák nechce prozradit. „Můžu vyjádřit, že to je moje privátní akce,“ řekl ČT. Rozporně se ale Randák staví k tomu, zda ví, kdo fotografie vytvořil. „Zjistil jsem si, kdo ty fotografie pořizuje, zjistil jsem, že je v mých možnostech se k takovým fotografiím dostat a pak už zbytek znáte,“ řekl během dne ČT. Později ale uvedl, že nemá ponětí, kdo snímky pořídil. „Nevím, kdo ty fotografie pořizoval,“ uvedl Randák v Interview ČT24.

Randák: Na Topolánkův pokyn jsem sledován už tři roky

Randák tvrdí, že on sám je na Topolánkův pokyn sledován už přibližně tři roky „a nikdo se nad tím nepozastaví“: „Copak on je něco víc než řadový občan?“ Bývalý šéf tajné služby odešel z jejího čela na jaře před třemi lety, oficiálně kvůli záměru reorganizace a snížení počtu tajných služeb. Už tehdy se spekulovalo o jeho blízkosti k ČSSD, která proti jeho tehdejšímu propuštění protestovala.

Naopak tvrzení Mirka Topolánka, že on sám je sledován, považuje Randák za paranoidní. „Jestli kolem sebe má nějaké sledovače, měl by si požádat o ochranu nebo sledovače nafotit. Protože to nedělá, kolem sebe žádné sledovače nemá,“ řekl Randák.

Milan Urban na dovolené v Itálii
Zdroj: ČT24/iDNES.cz