V Olomouckém kraji začali s opravami poničených silnic

Kobylá nad Vidnavkou (Jesenicko) - Olomoucké hejtmanství dnes zahájilo první rozsáhlejší opravu silničního úseku, který poničily červnové záplavy. Pustilo se do rekonstrukce vozovky mezi Skorošicemi a Kobylou nad Vidnavkou na Jesenicku. Záplavy způsobily na silnicích druhých a třetích tříd, které patří kraji, škodu zhruba 283 milionů korun. Kraj je bude opravovat postupně, zřejmě až do příštího roku, na rekonstrukce chce také získat státní dotace.

Podle Ladislava Růžičky z odboru dopravy a silničního hospodářství krajského úřadu se nejprve pracovalo na zprůjezdnění silnic a nyní je potřeba investovat do oprav povrchu vozovek, odstranění nánosů na pilířích mostů či vytěžení naplaveného štěrku.

Jako první se dočkal oprav úsek mezi Skorošicemi a Kobylou nad Vidnavkou. Silnice je v několika místech podemletá, voda dále poškodila opěrné zdi, krajnice, svahy, kamenné obklady, svodidla, zábradlí a dopravní značení. Její rekonstrukce by měla skončit na konci října a vyžádá si 17,5 milionu korun. Náklady uhradí kraj.

Krajské peníze půjdou i na opravu silničních úseků Vlčice - Bernartice a Javorník - Zálesí. Celkové náklady všech tří investic dosáhnou podle odhadů vedení kraje téměř 50 milionů korun. „O zbylých 230 milionů korun budeme žádat stát. Problém je ale v tom, že zatím kraje mají nárok pouze na padesátiprocentní dotaci. Budeme usilovat, aby došlo ke změně a mohli jsme čerpat dotaci ve výši 100 procent nákladů,“ řekl před nedávnem hejtman Martin Tesařík (ČSSD).

Velká voda napáchala škody také na státních silnicích v regionu. Podle mluvčí Ředitelství silnic a dálnic Martiny Vápeníkové dosáhly asi 55 milionů korun. Záplavy poničily například silnice mezi Jeseníkem a Bílým Potokem, Bělotínem a Hranicemi a hlavní silniční tah z Hranic k hranicím se Zlínským krajem.