Poláci konečně dostaví silnici, která propojí českou a německou dálniční síť

Hrádek nad Nisou (Liberecko) - Výstavba polského úseku silnice I/35, která má propojit českou a německou dálniční síť, se údajně blíží. Dolnosaské vojvodství totiž vybralo stavební firmu, která má silnici postavit. „Obdrželi jsme celkem devět nabídek, ze kterých jsme vybrali tu nejlevnější za zhruba čtyřicet milionů zlotých,“ informuje Joana Jarowska z Dolnosaského ředitelství silnic a železnic. Podnikatelé z okolí Hrádku nad Nisou volají po lepším spojení se sousedním Německem už dvacet let.

„Polská strana spustila práce na projektu ve střední části. Po jeho dokončení by mělo dojít k navázaní na německou a českou stranu,“ uvedl mluvčí Ministerstva dopravy ČR Jakub Ptačinský. Silnice z české a německé strany je už hotová, zatím ale končí v polích na polské hranici.

Česko a Německo přitom polský úsek silnice platí. Před třemi lety poslaly do polské státní kasy 15 a půl milionu eur. Přesto Poláci opakovaně tvrdili, že na silnici nemají dost finančních prostředků.

Reportáž Lucie Pokorné (zdroj: ČT24)

Stávající silnice přes Polsko do Německa je příliš úzká a neprojedou po ní větší nákladní auta. Místní firmy tak platí miliony korun ročně za dopravu navíc, protože musí jezdit do sousední Žitavy přes Rumburk, což znamená osmdesát kilometrů zajížďky navíc.

Poslední část polského úseku bude dokončena v příštím roce, napojení na českou a německou silnici pak pravděpodobně v roce 2012.