ČSSD vyzvala Topolánka, aby do týdne vysvětlil svou dovolenou

Praha - Česká strana sociálně demokratická dnes vyzvala předsedu ODS Mirka Topolánka, aby do týdne zveřejnil účty za svou dovolenou v Toskánsku a skutečného majitele domu, ve kterém tam bydlel. Místopředseda ČSSD Lubomír Zaorálek dnes prohlásil, že pokud se tak nestane, zváží ČSSD právní kroky. Jaké konkrétní právní kroky sociální demokraté zvažují, ale neupřesnil. Podle Zaorálka není možné vést předvolební debatu ani být politickými partnery po volbách, pokud předseda ODS svou dovolenou nevysvětlí.

„Jestli se nějaká politická strana chová tak, jako v současné době předvedla, jak postupuje, tak to není politický partner,“ řekl Zaorálek. ČSSD zároveň apelovala na lídry Top 09 a KDU-ČSL, aby na ODS „tlačili“ podobným způsobem. „Nemělo by to být jen volání Lidového domu, měl by to být společný hlas,“ řekl Zaorálek a připomněl tlak politiků na sociální demokracii v kauze bytu tehdejšího premiéra ČSSD Stanislava Grosse.

„Je normální, že se lidé z politiky baví s lidmi z byznysu, ale tady to přesáhlo určité meze,“ komentuje kauzu předseda ČSSD Jiří Paroubek. „Podstatné je to, že špičky ODS si takovým způsobem představují svůj životní styl a to je něco úplně jiného, než jak žije naprostá většina lidí,“ dodává.

Interview ČT24

To, že se v Toskánsku s lobbisty setkal i místopředseda ČSSD Milan Urban, nebylo podle Zaorálka šťastné. Na rozdíl od Topolánka, ale prý Urban jasně vysvětlil, jak si dovolenou platil. „Jestliže tam Milan Urban byl, tak samozřejmě v první chvíli jsem byl zcela zdrcen, pak jsem se dozvěděl, že navštívil pana Johanese, se kterým pracoval na ministerstvu průmyslu a obchodu několik let, takže celkem mě neznepokojilo,“ uvedl k tomu Paroubek. Urbanův pobyt na jachtě s lobbistou Johanesem údajně trval několik hodin a Urban ho později označil za chybu, za kterou se omluvil.

Aféru rozpoutaly fotografie zachycující šéfa ODS v Itálii v luxusní vile a na jachtě společně s lobbisty a podnikateli, včetně šéfa ČEZ Martina Romana. Jejich spojení s bývalým premiérem vyvolalo spekulace o tom, zda si Topolánek platil dovolenou sám. ODS dosud zveřejnila nájemní smlouvu k domu, kde Topolánek bydlel, podepsanou jeho přítelem Markem Dalíkem, účet za pronájem auta a fakturu za návrat Topolánka do ČR.

Média spekulují o angažmá společnosti J&T v celé věci, protože mezi lichtenštejnským pronajímatelem a firmou existují podle některých médií vazby. Podle ČSSD zbývá vysvětlit, kdo je skutečným majitelem vily, jak se Topolánek dopravil do Itálie a jak hradil ubytování.

Sociální demokraté se k celé kauze zatím stavěli spíše zdrženlivě. Média to vysvětlovala tím, že takový postoj doporučila straně poradenská firma PSB, která se podílí na její kampani, s tím, že ČSSD na aféře nemůže vydělat. Dalším důvodem, proč se nepouštět do kritiky, byla podle komentátorů účast Urbana v aféře.