Podnikatel Vaškůj z kauzy Čunek je stále na útěku

Přerov - Zlínský podnikatel Roman Vaškůj nedorazil na dnešní hlavní líčení v kauze údajného podplácení Marcely Urbanové, korunní svědkyně v údajném korupčním případu lidoveckého expředsedy Jiřího Čunka. Vaškůj nepřišel už na jednání nařízené na 2. července, kdy na něho soudce vydal zatykač. 57letý muž se vyhýbá i nástupu do věznice, kam ho poslal koncem května olomoucký vrchní soud, když mu potvrdil trest 7,5 roku za daňové úniky při obchodování s palivy. Řízení proti němu tak soud nadále povede jako proti uprchlému.

„Hlavní líčení tak může probíhat bez jeho přítomnosti za účasti obhájce, kterého si zvolil, s tím, že budeme čekat, jestli se nepodaří realizovat zatykač,“ řekl soudce. Podle něho se Vaškůj vyhýbá trestnímu řízení i nástupu do výkonu trestu, když se nezdržuje v místě trvalého bydliště, skrývá se na neznámém místě v České republice nebo uprchl do zahraničí. Brněnská kriminálka údajně v červenci začala Vaškůje stíhat pro další daňovou trestnou činnost.

Zlínský podnikatel si předvolání k soudu na dnešní hlavní líčení nepřevzal. Spojit se se svým klientem se nepodařilo ani jeho obhájci Michaelu Bartončíkovi. Ten dnes u soudu uvedl, že s Vaškůjem komunikuje pouze prostřednictvím internetové telefonní služby Skype a naposledy s ním prý mluvil „dva dny po posledním hlavním líčení“. Přesné místo pobytu klienta mu prý není známo. Proti rozhodnutí o nástupu výkonu trestu podal Vaškůj žádost o odklad, kterou podle Bartončíka soud nepravomocně odmítl.

Vaškůjovi hrozí v případu Urbanová až osm let vězení

V kauze údajného podplácení Urbanové hrozí Vaškůjovi spolu s podnikatelem Petrem Šmiřákem ze Vsetína tři až osm let vězení. Šmiřáka dnes k soudu přivezla eskorta z věznice, kde si odpykává trest za podvody. Urbanová v minulosti na policii vypověděla, že viděla, jak Čunek ještě jako starosta Vsetína v roce 2002 převzal půl milionu korun od realitní společnosti H&B Real. Urbanová v té době pracovala jako Čunkova sekretářka. Na základě její výpovědi pak policie Čunka obvinila z přijetí úplatku. Podle obžaloby se Vaškůj a Šmiřák pokusili Urbanovou na konci února 2007 ovlivnit, aby svou výpověď stáhla. Za to jí muži údajně nabízeli různé výhody včetně luxusní dovolené. Obžalovaní vinu odmítají s tím, že šlo pouze o provokaci, která měla poukázat na nevěrohodnost Urbanové. Poslední hlavní líčení ve věci se konalo v březnu, kdy vypovídal i Čunek. Řekl, že o kauze ví z veřejných zdrojů a s „touto aktivitou nesouhlasí, neboť ho prý výrazně poškozuje“. Ani s jedním z mužů se prý nestýká a ani je nežádal o pomoc. Kauza údajné Čunkovy korupce hýbala českou politikou více než rok.

Policie lidoveckého předsedu obvinila v únoru 2007 z přijetí půlmilionového úplatku od realitní společnosti H&B Real. Žalobce však stíhání Čunka opakovaně zastavil s vysvětlením, že se trestný čin nestal. Důsledkem kauzy je řada dalších trestních stíhání a žalob. Samotné Urbanové například hrozí trest za křivou výpověď.

Marcela Urbanová
Zdroj: ČT24