Zruší se pobočky Vrchního státního zastupitelství? Fischer je proti

Praha - Na ministerstvu spravedlnosti proběhla schůzka o případném zrušení poboček olomouckého Vrchního státního zastupitelství v Brně a Ostravě. Měla hlavně shrnout argumenty obou stran a získat podklady pro rozhodnutí. Právě před rušením poboček ale ministryni Danielu Kovářovou v dopise varoval premiér Jan Fischer. Podle něj by toto opatření mělo „hluboký dopad na chod justice“, navíc to považuje za věc politickou.

Přesto se tento týden sešel 1. náměstek ministryně Marek Görges se zástupci Nejvyššího a Vrchních státních zastupitelství i zmiňovaných poboček, aby předložili své argumenty. Premiér Fischer je v zahraničí a jeho reakci na tuto schůzku se ČT nepodařilo získat. „Nepředpokládám, že by o tomto kroku paní ministryně nebyl informován a v případě, že paní ministryně se rozhodne pobočky zrušit, jistě se s panem premiérem setká a svůj krok mu vysvětlí,“ prohlásil náměstek.

Zrušení poboček má přinést úsporu téměř dva miliony korun. Má to dokládat analýza Vrchního státního zastupitelství v Olomouci. Už od 3. července se ji - zatím marně - snaží získat státní zástupce Ivo Ištván, který pracuje právě na pobočce v Brně. „Je logické, že chceme vidět, jaké to argumenty jsou, zvláště když tvrdíme něco jiného a myslíme si, že je korektní, aby tu analýzu viděla i veřejnost,“ zdůvodňuje svůj zájem Ištván. Analýzu má momentálně jen ministerstvo spravedlnosti a podle jeho mluvčí pro veřejnost určena není.

Reportáž Terezy Kručinské (zdroj: ČT24)

Vzhledem k tomu, že už na konci září končí nájemní smlouva brněnské pobočky Vrchního státního zastupitelství, chce ministryně spravedlnosti o případném zrušení poboček rozhodnout co nejdříve, pravděpodobně už v horizontu dnů.