Pražskému radnímu Březinovi hrozí žaloba za zkreslení hospodaření

Praha – Policie hodlá před soud postavit náměstka pražského primátora Karla Březinu. Kriminalisté chtějí sociálnědemokratického radního obžalovat ze zkreslování údajů o stavu hospodaření a jmění. Případ je spojen s jeho působením ve zkrachovalých firmách a následným zasednutím v dozorčí radě Žižkov Station Development (ŽSD). Obchodní zákoník totiž takové chování zakazuje. Politik již dříve jakékoli pochybení odmítl, údajně má k dispozici na svou podporu právní rozbor. Nyní nechce situaci komentovat. Opoziční TOP 09 Březinu vyzvala k rezignaci, pražské organizace ČSSD a ODS za náměstkem stojí. Magistrát se podle primátora Bohuslava Svobody (ODS) bude kauzou dále zabývat, pokud se státní zástupce rozhodne Březinu obžalovat.

„Návrh na podání obžaloby obdrželo státní zastupitelství 5. října,“ uvedl obvodní státní zástupce pro Prahu 2 Tomáš Bláha. Březinovi hrozí v případě pravomocného odsouzení dvouletý trest vězení nebo zákaz činnosti.

Březinova kauza souvisí s tím, že v minulosti působil ve statutárních orgánech společností Porcela Plus a Concordia, které zkrachovaly. Zastupoval v nich věřitele. Podle náměstkova dřívějšího vyjádření byly firmy už před jeho nástupem ve špatné ekonomické situaci. „Zdůrazňuji, že insolvenci obou společností jsem nikterak nezavinil a nepodílel se na ní,“ poznamenal.

Opozice chce Březinovo odvolání, ČSSD za ním stojí

Opoziční TOP 09 Březinu vyzvala k rezignaci na post náměstka primátora a člena rady. „Trestní obvinění náměstka pražského primátora Karla Březiny protikorupční policií je natolik závažnou trestněprávní skutečností, že neumožňuje její koexistenci s vykonávanou funkcí radního hlavního města Prahy,“ uvedl v prohlášení předseda klubu zastupitelů TOP 09 Tomáš Hudeček.

Šéf pražských sociálních demokratů Petr Hulinský chce vyčkat až na to, jestli na něj státní zástupce nakonec podá žalobu. „Ctím presumci neviny a vyčkám, jak se bude situace dál vyvíjet,“ konstatoval. Partneři z pražské koalice, občanští demokraté, za Březinou stojí. „Já osobně mu nic navrhovat nebudu a stejně tak nic nebudu navrhovat přažské ODS,“ prohlásil předseda Boris Šťastný s tím, že Březina pro něj i nadále zůstává pracovitým a čestným politikem.

Zákon: Působení v dozorčí radě nejdříve po třech letech

Podle obchodního zákoníku ale člověk, který byl členem některého ze statutárních orgánů zkrachovalé společnosti, nesmí být ještě tři roky poté v představenstvech nebo dozorčích radách jiných firem. Výjimkou je případ, kdy to dotyčný oznámí na valné hromadě, která jeho působení odsouhlasí.

Březina to v případě společnosti ŽSD neuvedl. Podle Březiny ale povinnost informovat o působení ve zkrachovalých firmách platí až poté, co soud rozhodne o ukončení konkurzu nebo o zamítnutí insolvenčního návrhu.

Březinu kvůli kauze v minulosti vyzvali k rezignaci opoziční zastupitelé za TOP 09. Náměstek uvedl, že o rezignaci neuvažuje a že jej k tomu nevyzval ani nikdo z koaličních partnerů. Předseda ČSSD Bohuslav Sobotka v minulosti řekl, že sociální demokracie počká na to, jak bude vyřízena Březinova stížnost proti obvinění, a až pak se rozhodne o dalším postupu.