Exploze v litvínovské chemičce zranila čtyři muže

Záluží (Litvínov) - Výbuch v litvínovském areálu společnosti Unipetrol v Záluží dnes odpoledne zranil čtyři muže. Dva nejvážněji poranění mají rozsáhlé popáleniny a byli převezeni do vinohradské nemocnice. O další dva muže pečují chirurgové v mostecké nemocnici. Příčinu exploze na místě vyšetřují policisté. Podle oficiální zprávy došlo k explozi ve chvíli, kdy montéři vyměňovali filtry v odstaveném zásobníku v provozu, kde se vyrábí benzen. Výbuch zřejmě způsobily zbytky uhlovodíkových par. K většímu poškození zařízení ale nedošlo a provoz pokračuje dál.

„Jeden z pacientů utrpěl popáleniny na 43 procentech těla, druhý na 46 procentech. Jedná se o popáleniny 2. a 3. stupně,“ uvedla mluvčí vinohradské nemocnice Jana Jelínková. Muži jsou ve vážném zdravotním stavu, ale nemají zasaženy plíce, takže nejsou ohroženi na životě.

Podle mluvčího společnosti Unipetrol Jana Martínka je jeden ze zraněných zaměstnancem chemičky, zbývající muži pracují pro externí firmu. Dodal, že požár, který po výbuchu vznikl, hasiči během několika minut zlikvidovali. Na vyšetřování příčin exploze se podle něj bude podílet i tým odborníků jejich firmy.

Výbuch v areálu společnosti Unipetrol zranil čtyři muže (zdroj: ČT24)

Výměna filtrů ve výrobně benzenu je podle lidí z Unipetrolu běžná rutina. Vyšetřování ale stále probíhá a Martínek nechce o zavinění jakéhokoli člověka spekulovat. „Je to složitý technologický proces a mohlo se stát cokoli,“ dodal. Policisté připouštějí, že pro určení viníka budou důležité především posudky expertů na bezpečnost práce. Vyšetřování se může protáhnout i na několik týdnů.