Svého lékaře můžete ohodnotit i na internetu

Praha – S vybíráním vhodného lékaře může pomoci i internet. Webové stránky nabízí seznamy lékařů doplněné o hodnocení nebo doporučení jejich pacientů. Svůj komentář k práci lékaře může přidat kdokoliv. Aby se zabránilo zneužívání, musí se lidé většinou nejprve zaregistrovat. Podle předsedy České společnosti pro kvalitu ve zdravotnictví Davida Marxe je takové hodnocení doktorů standardní nástroj používaný po celé Evropě. U nás si na něj ale pacienti i lékaři teprve zvykají.

V databázi ulekare.cz se zatím nachází asi 26 tisíc lékařů především ze soukromých ordinací. Pokud pacient svého doktora nenajde, podle chirurga a spoluautora projektu Tomáše Šebka má možnost ho do databáze přidat sám. Internetové stránky, na kterých se Šebek podílí, slouží primárně jako medicínská encyklopedie a nabízí i videa z operací nebo vyšetření: „Najdete zde informace o různých nemocech, vyšetřeních, laboratorních hodnotách. Můžete pokládat i dotazy.“

Struktura hodnocení vychází z odborné studie

Rozhovor s Tomášem Šebkem a Davidem Marxem (zdroj: ČT24)

Pacient hodnotí lékaře podle pěti hlavních otázek, které se dále rozdělují. Doporučuje ho například podle poskytovaných služeb, možnosti objednání, vybavení ordinace, používání počítače nebo sledování moderních trendů v medicíně. Struktura hodnocení vychází podle Šebka ze studie české odborné společnosti, která sama uvažovala, že by takto hodnotila lékaře z vlastních řad.

Podle Marxe je hodnocení lékařů standardní nástroj používaný po celé Evropě. Ne každý je ale z nových možností nadšený. „Především starší lékaři jsou hodně citliví na externí hodnocení své činnosti. Nelze ale přeceňovat hodnocení, kterého se účastní jen malý počet pacientů,“ dodal.