Ministři souhlasí s Kocábovým zmírněním náhubkového zákona

Praha - Kabinet premiéra Jana Fischera dnes souhlasil s návrhy zmírňujícími takzvaný náhubkový zákon. Novela několika právních norem připravená ministrem pro lidská práva Michaelem Kocábem navrhuje například pro publikování informací o osobách účastných na trestním řízení novou výjimku v podobě „veřejného zájmu a účinné ochrany společnosti“, která umožní jinak utajované informace zveřejnit.

„Jsou v podstatě dvě možnosti. Buď to skutečně zůstane politickým odkazem této vlády vládě budoucí, nebo se pokusíme v devadesátce, to znamená ve zrychleném řízení v jednom čtení, o projednání a schválení v poslanecké sněmovně. To je samozřejmě velmi ambiciózní,“ uvedl pro ČT ministr pro lidská práva Michael Kocáb.

Kocábova novela to ale bude mít těžké i vzhledem k tomu, že samotný zákon schválila současná poslanecká sněmovna a novelu, na které se podílela Kateřina Jacques nebo František Bublan, zákonodárci v červnu zamítli. Premiér Jan Fischer navíc už dříve řekl, že chce změnu zákona jen připravit a rozhodnutí nechat až na příští vládě.

Šéfredaktor Respektu Erik Tabery ve Studiu ČT24:

„Přijetí této novely bude značně problematické. Myslím si, že budeme svědky celé řady projevů, kdy politici budou tvrdit, že jsou vlastně pro, ale musí si vše důkladně promyslet. To znamená, že se schvalování protáhne na léta.“

Pro zveřejňování informací o osobách účastných na trestním řízení má být zavedena nová výjimka v podobě veřejného zájmu a účinné ochrany společnosti, která by umožňovala jinak utajované informace zveřejnit. Kromě toho má snížit pokuty za zveřejnění informací u fyzických osob nejvýše na 200 000 korun, respektive milion korun, pokud je skutek spáchán tiskem, filmem, rozhlasem, televizí, veřejně přístupnou počítačovou sítí nebo jiným obdobně účinným způsobem.

Novináři se na novele sami podíleli a zmírnění vítají. Podle šéfredaktora Mladé fronty Dnes Roberta Čásenského jde sice o kompromis, ale i tak je to krok správným směrem. Podle žurnalistů by ale bylo nejlepší, kdyby náhubkový zákon nebyl. O jeho osudu také rozhodne Ústavní soud, který řeší stížnost senátorů, že zákon omezuje svobodu slova. Na verdikt soudu chtějí počkat s rozhodováním lidovci, občanští demokraté jsou pak proti změkčování zákona. „Zdaleka ještě není konec úpravám, které by měly omezit zneužívání a trestnou činnost novinářů při získávání materiálu,“ prohlásil šéf ODS Mirek Topolánek. Také sociální demokraté zatím s rozhodnutím, jak s novelou naložit, váhají. „Měly by tam být záruky proti tomu, aby nebyly zveřejňovány takzvané odposlechy, o kterých nikdo neví, jestli jsou skutečnými odposlechy a ne jen konstrukcemi,“ domnívá se předseda ČSSD Jiří Paroubek.

Erik Tabery
Zdroj: ČT24