Místo vlaků jezdí do Vranovic autobusy

Brno - Modernizace zabezpečovacího zařízení na trati Brno-Břeclav pokračuje ode dneška druhou etapou. Práce na kolejích se přesunuly z Hrušovan u Brna až do Vranovic. Osobní vlaky z Brna končí právě v Hrušovanech, odkud je až do Vranovic nahradily autobusy. Autobusy nahradí také všechny spěšné vlaky na trase, mezinárodních vlaků se opravy nedotknou. Práce ve stanici Vranovice budou probíhat až do 29. září. Během prací bude po určitou dobu vypnuto elektronické zabezpečovací zařízení, a to jak ve stanici, tak na přilehlých traťových úsecích. Nahrazeno bude jiným typem zabezpečení jízd vlaků, při kterém však poklesne kapacita železniční dopravní cesty.

Opravy zabezpečovacího zařízení, které začaly v červenci, výrazně snížily kapacitu kolejí na trati mezi Brnem a Břeclaví. Beze změn jezdí pouze spoje EC a mezinárodní rychlíky. Ostatní vlaky buď nahrazují autobusy nebo jedou v jiných časech, než které jsou uvedeny v jízdních řádech. Například rychlíky z Brna přes Břeclav a Hodonín do Olomouce odjíždí z hlavního brněnského nádraží kvůli zdržením na trati o šest minut dříve. Od zastávky Šakvice již ale jedou podle platného jízdního řádu.

Trať Brno-Břeclav je součástí 1. koridoru z Břeclavi do Děčína, tedy hlavní železniční tepny v zemi. Přes Břeclav jezdí denně včetně regionální, dálkové a nákladní dopravy desítky vlaků, část z nich míří do Rakouska a na Slovensko. Mezistátních vlaků EC a rychlíků se ale práce na kolejích nijak nedotknou.

Modernizace zabezpečovacího zařízení začala 3. července v Modřicích a přes všechny stanice se bude postupně přesunovat k Břeclavi. Konečnou stanicí je Podivín, kde by modernizace měla skončit kolem 12. prosince.