Diamond Race: Německá policie zabavila luxusní auta

Řezno/Praha – Bavorská policie v průběhu včerejšího odpoledne i večera zabavila 35 luxusních aut, která se zúčastnila druhého ročníku neoficiálního závodu Diamond Race. Majitelé uvidí své vozy 6. září, tedy až po plánovaném konci klání. Každý řidič podle hornofalckého policejního prezidia musí zaplatit pokutu 1000 eur (zhruba 25 tisíc korun). Daimond Race odstartoval včera po poledni v Praze. Českem až na pár pokut projeli závodníci bez problémů. Přitom už tady porušovali předpisy. Podle Mf Dnes jedno z aut uhánělo po dálnici rychlostí 250km/h.

Zatímco německá policie se ve včerejších hodinách činila, jejich čeští kolegové rozdali účastníkům celkem 4 pokuty. „Zkontrolovali jsme 12 aut, 4 z nich jsme trestali a ještě některá budeme analyzovat,“ uvedl ředitel dopravní policie Leoš Tržil. Právě česká policie informovala německé pořádkové služby o chystané akci. Bavorská centrála hned vyslala na dálnici z Prahy do Norimberku a z Weidenu do Řezna všechny dostupné síly. Tři desítky vozů zadrželi příslušníci kousek za česko-německou hranicí u bývalého přechodu Waidhaus, dalších pět pak na jiném místě.

Samotní účastníci si stěžují, že policisté jednali neoprávněně. „Sedm hodin nám zadržovali doklady, zavřeli nám záchody, nedali nám nic k jídlu ani k pití,“ uvedl jeden z nich. Policisté v Německu postupovali podobně i při jiných neoficiálních kláních, která se konají každý rok. Už v minulosti obdobné ilegální závody přerušili. Podle policie totiž tyto akce nemají co dělat v běžném provozu na veřejných silnicích, ale patří na závodní okruhy. Maximální dovolená rychlost na německých dálnicích sice není formálně určená, ale na mnoha místech je omezená, nejčastěji na 120 nebo 130 km/h.

Reportáž Richarda Samka (zdroj: ČT24)

Závod Diamond Race ale nekončí, jeho účastníci si pronajali autobus a míří do Itálie. Poté se vrátí přes Rakousko zpátky do Německa, kde si mají vyzvednout zpět svá zabavená vozidla.  

Čeští policisté si stěžují, že jim zákony neumožňují zastavit podobnou akci tak, jak to udělali jejich němečtí kolegové. Oficiálně totiž šlo jen o sraz, nikoliv závod. „Tyto akce by měly spadat pod kategorii zvláštní užívání komunikace, policie by na to měla mít povolení,“ poznamenal Tržil. Dopravním policistům se nepodařilo účastníky závodu zastavit při vyšších rychlostech také kvůli neznalosti trasy závodu. Kraje navíc nasadily policejní passaty, řidiči je však prý poznali podle značek a v jejich dosahu přibrzdili.

Luxusní vozy před startem
Zdroj: ČT24