První český pilot bude řídit letadlo se systémem AWACS

Hradec Králové - Na letišti v Hradci Králové začal 16. ročník mezinárodní armádní letecké přehlídky CIAF. Během víkendu se představí třeba akrobatická letka jordánského královského letectva nebo britská stíhačka s kolmým startem Harrier. Největším tahákem přehlídky je ale letoun s průzkumným systémem AWACS, který bude zanedlouho pilotovat i první Čech. Do Hradce se největší domácí letecká přehlídka vrátila po sedmi letech. Minulé ročníky proběhly v Brně.

Největším magnetem letecké přehlídky je Boeing 707 s obřím radarem na zádi, je to alianční průzkumný letoun s průzkumným systémem AWACS. Letadlo systému včasné výstrahy AWACS schopné pozorovat vzdušný prostor v okolí 300 kilometrů či řídit bojiště přiletělo ze základny v Geilenkirchenu v Německu. Před letadlem celý den stála nekonečná fronta zvědavců, kteří se chtěli dostat na palubu.

Česká armáda bude mít od října na palubě AWACSu svého prvního zástupce v historii obranného projektu. Bude jím major Milan Vojáček, kterého budou Američané asi půl roku školit na pilota boeingu nabitého nejnovějšími technologiemi. „Po vycvičení můžeme být s letadlem vysláni do jakékoliv mise podle potřeby NATO,“ uvedl budoucí pilot letadla AWACS Milan Vojáček.

Reportáž Vlastimila Weinera (zdroj: ČT24)

Dnešního slavnostního zahájení 16. přehlídky se mimo jiné zúčastnili i náčelník generálního štábu Vlastimil Picek a ministr obrany Martin Barták. Na nebi se měl objevit historický letoun Wright, jeho let byl ale kvůli větrnému počasí prozatím zrušen. 

„Zatím jsme museli toto vystoupení jako jediné zrušit, jde o historický letoun bratří Wrightů z roku 1906. Diváci se na něj mohou podívat alespoň ve statické ukázce,“ uvedl mluvčí přehlídky Tomáš Otruba. 

Moderní letouny ale větru odolají, a tak mohli návštěvníci sledovat tradiční akrobatické výstupy a letecké přehlídky. Poprvé se v Česku představila například jordánská akrobatická pětice letadel Extra 300. 

Čtyřměsíční kapitolu střežení vzdušného prostoru Pobaltí uzavřeli na hradeckém letišti piloti gripenů z Čáslavi. Ti v rámci mise Severoatlantické aliance osmkrát startovali proti narušitelům vzdušného prostoru Litvy, Lotyšska a Estonska. 

V Hradci se objevila i trojice vrtulníků českého letectva, která se v nejbližších týdnech zapojí do mezinárodní mise v Afghánistánu. Helikoptéry budou plnit především dopravní a přepravní úkoly.

Divákům se nad hlavami proletěly také stíhačky Eurofighter, F-16 nebo Mirage 2000. Raritou je britská stíhačka s kolmým startem Harrier, ta bude k vidění ale jen na zemi.