Čeští policisté se znovu chystají na účastníky „milionářského závodu“

Praha/Berlín – Čeští policisté se chystají na návrat účastníků závodu Diamond Race. Těm německá policie zítra odpoledne vydá zabavená auta a závodníci zřejmě vyrazí přes hranice zpátky do Česka. Podle Dagmar Bednarčíkové z policejního prezídia přijmou jednotlivá krajská policejní ředitelství svá vlastní opatření podle toho, kudy se závodníci budou vracet. Trasa jejich zpáteční cesty totiž zatím není známa.

Čeští policisté schytali za málo razantní postup proti účastníkům závodu kritiku médií. Zatímco u nás policisté řešili jen několik přestupků, německá policie hned po překročení hranic zabavila tři desítky luxusních vozů a dokonce i diamant určený pro vítěze. Čeští policisté proto zřejmě budou při návratu závodníků postupovat razantněji.

V pohotovosti je například západočeská policie: „Počítáme s dopravně-bezpečnostními opatřeními, do kterých bude nasazena asi třicítka policistů. Budou se zaměřovat na bezpečnost silničního provozu a případné další protiprávní jednání, zejména na dodržování maximální rychlosti, používání antiradarů, správné umístění registračních značek, připoutání pásy nebo technický stav vozidel,“ uvedla mluvčí Pavla Soukupová. 

Policisté budou mít k dispozici i rychlé vozy VW Passat nebo Ford Mondeo, stejně jako policejní motocykly a mohou využít i laserové radary. Do bezpečnostních opatření budou zapojeni policisté hned z několika oddělení.  

Němečtí policisté zabavili diamant i dvě pistole 

Bavorská policie udělila majitelům luxusních automobilů pokutu ve výši 1000 eur, kterou už všichni zaplatili. Zabavené vozy si budou moci vyzvednout zítra od 17:00. Zatím není jasné, zda organizátoři závodu získají zpět také trofeje určené pro vítěze. Ceny v podobě motorových válců, na jejichž vršku je tříkarátový diamant, objevila policie v hotelu v oblasti Berchtesgadenu, kde si účastníci závodu objednali ubytování. Spolu s nimi zabavila také dvě nepovolené plynové pistole a obušek. 

Mluvčí hornobavorské policie Fritz Braun vysvětluje, že zajištění trofejí bylo jedním z prostředků, jak zabránit pokračování nelegálního závodu. Podle něj mohou být trofeje organizátorům závodu navráceny až po uhrazení pokut, ale jejich zabavení může být i součástí trestu. Zabavené zbraně prý majitelé dostanou zpět, pokud prokážou, že je drží legálně.  

Diamond Race 2009
Zdroj: ČT24