Místostarosta Českého Těšína řídil opilý

Český Těšín (Karvinsko) – Policejní hlídka zastavila v pátek pozdě odpoledne v Českém Těšíně během běžné dopravní kontroly místostarostu Českého Těšína Stanislava Folwarczneho (ODS). Při dechové zkoušce se ale na displeji přístroje objevila hodnota 0,8 promile alkoholu. Místostarosta se přiznal a svého činu lituje, auto chtěl podle svých slov jen přeparkovat a nikoho neohrozil. Ujel prý maximálně dvě stě metrů.

„Případ řešíme jako přestupek. Řidič s naměřenou hodnotou souhlasil,“ uvedl mluvčí karvinské policie Jaroslav Kus. Folwarczny dnes přiznal, že se dopustil chyby: „Spočívala v tom, že když jsem se vrátil pěšky domů, rozhodl jsem se přeparkovat auto, které stálo před domem. Nejel jsem po silnici, nikoho neohrožoval na zdraví ani na majetku.“ Folwarczny tvrdí, že doposud neudělal ani žádný přestupek: „Kartu řidiče mám čistou, hodně mě to mrzí, je mi to líto.“

Stanislav Folwarczny

„Dopustil jsem se přestupku, když jsem usedl za volant po dvou skleničkách vína. Plně za to ponesu zodpovědnost.“

Reportáž Aleše Gongola (zdroj: ČT24)

Místostarostův přestupek by měla řešit českotěšínská radnice. S ohledem na možnou podjatost a střet zájmů je pravděpodobné, že úředníci přestupek předají jiné radnici. „Já budu uvědomovat svou přímou nadřízenou o své možné podjatosti, vypadá to tak, že to bude zřejmě řešit jiný úřad,“ potvrdil vedoucí oddělení dopravy Městského úřadu Český Těšín Tomáš Hloušek. Podle mluvčí radnice Doroty Havlíkové je to ale postup na delší dobu a nic zatím nebylo rozhodnuto.