Policie dosud nevypátrala zadavatele útoku na Topolánka

Břeclav - Policii se zatím nepodařilo vypátrat objednavatele srpnového útoku na předsedu ODS Mirka Topolánka, vyšetřování proto pokračuje. Podle závěrů policejního vyšetřování na šéfa ODS nepadaly kameny, ale vejce a štěrk. V pátek policie obvinila za útok v Hustopečích na Břeclavsku čtyři muže z výtržnictví. Hrozí jim peněžitý trest, nebo až dva roky vězení. Policii ale chybí důkazy, obvinění s ní navíc odmítají spolupracovat. Podle vyšetřovatele Aleše Kocourka se neprokázalo, že by si útok na Topolánka objednal někdo z jeho předvolebního týmu.

Při vyšetřování kauzy bylo až dosud vyslechnuto 51 lidí. Topolánek byl napaden 21. srpna, když odcházel z koupaliště v Hustopečích. Z výpovědí svědků vyplývá, že kromě Topolánka zasáhla vejce a kamínky ještě další čtyři lidi. Zásahem do hlavy byl ale poraněn jen šéf ODS. Stěžoval si pak na bolesti hlavy, které ale ustaly. Jeho lehké zranění se podle policistů přibližně do tří dnů zhojilo.

Pachatelé uvedli, že za útok měli dostat dohromady zálohu 50 000 korun a následně každý z nich po 40 000 korunách. Zda muži skutečně zálohu dostali, se neví, peníze nebyly zajištěny. Útočníci sice uvedli, že útok si u nich objednala neznámá osoba, nic bližšího k ní ale policii neřekli. Kriminalisté na základě výpovědí vytvořili nákres této osoby, zatím ji ale nezveřejní.

Reportáž Evy Lípové (zdroj: ČT24)

„Nic nenasvědčuje tomu, že identikit osoby by byl věrohodný, naopak považuji jejich výpoveď za nedůvěryhodnou a myslím, že identikit je záměrně zavádějící,“ řekl ČT vyšetřovatel Policie ČR Břeclav Aleš Kocourek. Podle obhájkyně obviněných mužů Kláry Slámové ale muži neměli důvod vymýšlet si něci jiného. Že by za útokem stál někdo z týmu kolem Topolánka, už přitom policie na základě identikitu definitivně vyloučila. „Okolnost, že odjeli z místa, aniž by je kdokoli zadržoval, když měli i popis vozidla, o něčem svědčí,“ dodala Slámová.  

Podle policie se neprokázala souvislost s výkonem Topolánkovy funkce

Čtveřice zaútočila na Topolánka přibližně deseti vejci, která si před koupaliště přinesla ukrytá v ledvinkách a v kapsách. Při napadení navíc použila také štěrk, který na místě ležel na zemi. „Byly to drobné kamínky, kterých se nachází v místě spousta,“ dodal Kocourek.  

Při útoku padly ze strany útočníků i nadávky. Čtveřice byla již v minulosti stíhána za různá napadení. Za výtržnictví jim hrozí až dva roky vězení. Protože je Topolánek poslancem, prověřovali kriminalisté, zda se útočníci nedopustili i útoku na veřejného činitele. „Nebylo ale zjištěno, že by byl útok veden pro výkon této funkce,“ dodal policista.

Zraněný Mirek Topolánek
Zdroj: ČT24/www.ods.cz