Po tragické nehodě na přejezdu nejezdí vlaky z Čech do Rakouska

Omlenice (Českokrumlovsko) – Srážku svého vozu s nákladním vlakem nepřežil řidič osobního auta, který vjel na chráněný přejezd nedaleko Kaplice v jižních Čechách. Vlak při střetu vykolejil, mimo trať skončila lokomotiva a několik vagonů, poničena byla železniční signalizace a koleje, řekla policejní mluvčí Michaela Hončíková. Strojvedoucí se nicméně při srážce nezranil. Provoz na trati je přerušen, uvedl mluvčí Drážní inspekce Zdeněk Neusar. České dráhy musely po nehodě, jež se stala před třetí hodinou odpoledne, přerušit železniční provoz mezi Kaplicemi a Rybníkem (na trati z Českých Budějovic na česko-rakouské hranice v Summerau) a zavést náhradní autobusovou dopravu.

„Řidič vozidla jedoucí od Kaplice vjel na trať i přes fungující světelnou signalizaci a vlak projíždějící ve směru od Rakouska vozidlo smetl,“ popsala nehodu policejní mluvčí. Řidič vozu Fiat Punto srážku nepřežil, zda byl ve vozidle někdo další, zjišťují policisté.

Podle mluvčí krajských hasičů Venduly Matějů vlak tlačil auto asi 300 metrů, přitom vykolejilo dvanáct vagonů a lokomotiva. Žádný náklad se z vagonů nevysypal a hasiči nemuseli likvidovat nebezpečné látky.

Vstup Petra Šuleře (zdroj: ČT24)

Mluvčí ČD Petr Šťáhlavský řekl, že není jasné, kdy bude obnovena doprava na železnici. Podle železničářů na místě se tak stane nejdříve zítra odpoledne.

Dráhy se tak musí postarat mimo jiné o cestující ze dvou dálkových mezistátních vlaků. Spoj EC 100 Jože Plečnik ze Salcburku do Prahy bude ze Summerau do Českých Budějovic nahrazen autobusem, dále pojedou cestující náhradní soupravou. Z Budějovic do Summerau pojedou autobusem také cestující z rychlíku 207, který jezdí z Prahy do Salcburku. Ti, kdo mají rezervaci do lůžkových a lehátkových vozů do Curychu a do Záhřebu, které tento rychlík také veze, se ubytovacích vozů dočkají až v Linci.