Po lupiči století pátrá policie bezvýsledně už dva roky

Praha – Stopu po domnělém pachateli české loupeže století Františku Procházkovi policie nemá ani po téměř dvou letech od chvíle, kdy zaměstnanec bezpečnostní agentury G4S ukradl ze sídla firmy přes půl miliardy korun. Bankovky z uloupeného balíku se nedaří vystopovat ani v zahraničí a vyšetřování možného komplice Milana Čermáka nikam nevedlo.

Čermáka policie zatkla loni v březnu, tedy tři měsíce po rekordní krádeži. Ve vazbě strávil půl roku a vězeňskou bránu opustil přesně před rokem. Vyšetřování se ale poté ocitlo ve slepé uličce. Policie sice přišla na Čermákova podezřelá konta v USA, ovšem poslední pohyby na nich pocházely z doby ještě před krádeží. Svědek, který měl údajně zaslechnout, jak se Čermák s Procházkou na krádeži domlouvají, ho při výslechu nepoznal. Zklamání přinesly nakonec i krevní stopy nalezené na Čermákově mačetě.

„Expertíza ukázala, že se jednalo o krev policisty, který domovní prohlídku nebo prohlídku automobilu prováděl… někde se tam říznul,“ uvedl Čermákův advokát Filip Princ. Protože ale od posledního vyšetřovacího úkonu uplynulo téměř půl roku, hodlá Čermákův obhájce podat stížnost na pražské žalobce u nadřízeného státního zastupitelství. „Hlavním důvodem jsou průtahy v tomto řízení…,“ dodal Princ. Mluvčí Irena Válová potvrdila, že státní zástupce si vyžádá veškerý spisový materiál a v zákonné lhůtě dvou měsíců jej přezkoumá.

Reportáž Roberta Maleckého (zdroj: ČT24)

Krádež, která zřejmě nemá v české historii obdoby, se stala v žižkovském areálu agentury G4S. V sobotu 1. prosince 2007 kolem deváté hodiny tam podle policie vjel Procházkův vůz, který řídil neznámý člověk, a zloděj, který v G4S pracoval jako strážný, už na něj čekal i s ukradenými penězi. Pracovníci firmy krádež odhalili až následující den.