Bémovým protikandidátem v boji o vedení pražské ODS bude Blažek

Praha – V listopadovém boji o funkci předsedy pražských občanských demokratů bude mít pražský primátor a nynější šéf pražské ODS Pavel Bém za soupeře svého nynějšího náměstka na pražské radnici Rudolfa Blažka. „Ano, budu se o to ucházet,“ řekl Blažek. Dalším kandidátem by údajně mohl být rovněž náměstek pražského primátora Pavel Klega, který ale zatím oficiálně svoji kandidaturu neoznámil. Informují o tom dnešní Hospodářské noviny (HN).

Předseda ODS Mirek Topolánek, jemuž by prý Blažek byl bližší než Bém, odmítl Blažkovu kandidaturu komentovat. „Nepletu se do toho, nebudu to komentovat,“ prohlásil Topolánek, který loni Béma porazil v boji o křeslo předsedy celé strany. Jejich tehdejší souboj byl vnímán jako spor o další směřování strany. Pražská ODS byla dosud vnímána jako bašta Topolánkových odpůrců ve straně.

Bém nedávno svůj záměr obhajovat funkci šéfa pražské ODS vysvětlil v rozhovoru pro Mladou frontu Dnes vývojem politické situace. „Vývoj politické situace mne vede k tomu, že vážně uvažuji o opětovné kandidatuře na předsedu pražské ODS, alespoň někde musí být klid a pořádek,“ řekl v narážce na politickou krizi kolem termínu předčasných parlamentních voleb, jejichž konání zhatila ústavní stížnost nezařazeného poslance Miloše Melčáka.

V pražské ODS se již delší dobu spekuluje o Bémově vlivu

Vnitrostranická opozice se připravovala na to, že Bém bude na podzim zvolen do Poslanecké sněmovny. „Na podzim už neměl být znova zvolen předsedou pražské ODS a na jeho místo měl nastoupit někdo neutrální, kdo by byl přijatelný pro všechny,“ citoval již dříve server iDnes.cz zdroj z ODS.

O Bémově klesajícím vlivu v pražské stranické organizaci se v politických kuloárech spekuluje delší dobu, občas se objevovala i jména jeho možných nástupců v čele pražské ODS. Padalo například jméno právě Blažka. I dnešní HN píší, že Bémovy šance obhájit post lídra ODS v Praze jsou malé.