Nový úsek R4 u Mirotic bude hotový o rok dříve

Mirotice (Písecko) - Nový šestikilometrový úsek rychlostní silnice R4 mezi Třebkovem a Miroticemi na Písecku bude otevřen už na podzim příštího roku. Podle původních plánů měla být nová část silnice R4 dokončena až v květnu 2011. V provozu bude dříve kvůli tomu, že firmy rozčlenily stavbu na části a pustily se do budování po celé délce, řekl ve vydání jihočeské přílohy MF Dnes šéf Ředitelství silnic a dálnic České Budějovice Josef Pešl. Z Písku na Prahu nyní povede přibližně 14 kilometrů dlouhá R4. V současné době dělníci dokončují mosty a kanalizace a pokládají asfalt. Nová silnice stála celkem 1,1 miliardy korun.

Na pokračování čtyřproudé komunikace nejsou zatím peníze. Propojení R4 až k dálnici vedoucí od Dubence na Příbramsku do Prahy, tedy dalších 30 kilometrů, bude stát dalších téměř deset miliard korun.

Ředitelství silnic a dálnic počítalo se započetím stavby dvou úseků R4 dlouhých dohromady 14,5 kilometru v příštím roce a v roce 2011. Věří, že se mu podaří získat prostředky alespoň na výkupy pozemků od soukromých majitelů. Bude na to potřebovat 90 milionů korun.