Benediktovi XVI. se v Česku líbí, velký dojem na něj udělal Klaus

Praha – Papež je se svou návštěvou v České republice velmi spokojen. Zvláště dobrý dojem na něj udělalo vřelé přijetí velkého množství lidí, například při setkání s rodinami a dětmi v kostele Panny Marie Vítězné či při nedělní mši, kterou sloužil v Brně. Velmi dobře na papeže působí také fakt, že všem významným událostem během jeho návštěvy v Česku je přítomen prezident republiky Václav Klaus.

„Prezident poskytuje papeži velmi laskavé přijetí zde ve své zemi a na papeže to dělá velmi dobrý dojem,“ prohlásil mluvčí Jeho Svatosti Federico Lombardi na dnešní tiskové konferenci. Klaus Benedikta XVI. uvítal na letišti, včera se setkali rovněž ve Španělském sále Pražského hradu. Prezident se zúčastnil rovněž brněnské mše a setkání papeže s akademickou obcí ve Vladislavském sále Pražského hradu.

Papež ocenil výkon České filharmonie

TK Federica Lombardiho (zdroj: ČT24)

„Papež se velmi pozitivně vyjádřil také o včerejším hudebním představení, tedy Dvořákově Te Deum. Byl skutečně pohnut tímto dílem a myslím, že přesto, že ho má rád, asi ho nikdy neslyšel v tomto provedení a kvalita tohoto vystoupení udělala na papeže velmi dobrý dojem,“ uvedl Lombardi. Te Deum Benediktu XVI. zahrála Česká filharmonie v sobotu ve Španělském sále.

Nádherná atmosféra při mši

Hlavním bodem dosavadního pobytu papeže v Česku ale byla mše, kterou sloužil v neděli na letišti v Brně–Tuřanech. „Při dnešní mši na něj také udělala velký dojem atmosféra modlitby a velmi pozorní účastníci. Velmi dobrý dojem na něj činilo také to ticho, které v masách vládlo, byl to velmi silný duchovní zážitek,“ popsal papežovy pocity jeho mluvčí.

Brněnské mše se zúčastnilo zhruba 120 tisíc lidí. Kromě věřících z Moravy a Čech přijeli také poutníci z dalších zemí, například ze Slovenska, Polska nebo Německa. Pobožnost trvala asi dvě hodiny.