Lichtenštejnský kníže: Revize vztahů s ČR je nutná, i kvůli Čechům

Břeclav – Lednicko-valtický areál v uplynulých dnech navštívil lichtenštejnský kníže Hans Adam II. Je stále formální hlavou malého, ekonomicky silného státu, i když politickou správu již předal svému synovi, korunnímu princi Aloisovi. Má proto v současné době čas a jak prozradil v rozhovoru pro Českou televizi, zajíždí do bývalého rodového panství na jižní Moravě pravidelně už od konce šedesátých let. Přijel hlavně diskutovat o možnosti ustanovení speciální komise, která by měla prozkoumat společnou česko-lichtenštejnskou minulost a rehabilitovat pověst rodu jako kolaborantské rodiny z válečných let. I proto byli předkové knížete zasaženi Benešovými dekrety. Po vydání nařízení přišli Lichtenštejnové o 80 až 90 procent majetku.

Důkazy o spolupráci rodiny s nacistickým režimem jsou podle historiků sporné, a k zabavení majetku tak možná nebyl žádný důvod. Památkáři doufají, že navázání diplomatických vztahů by mohlo napomoci k další obnově tehdejších lichtenštejnských sídel na Moravě. Podle Hanse Adama II. mohou obě země spolupracovat v oblasti kultury, politiky nebo ekonomiky. „Jsme součástí evropského ekonomického prostoru. Bylo by na čase, abychom naše vztahy normalizovali,“ uvedl kníže.

Národní památkový ústav nyní očekává, že by se mu mohly otevřít dveře do lichtenštejnských archivů. „Ano, to je určitě jedna z možností, aby proběhl výzkum v našich archivech. Část jich byla zničena nebo ztracena, ale mnoho toho zůstalo. Nyní například jednáme o možnosti uspořádat v České republice výstavu o Biedermeieru,“ řekl Hans Adam II.

Rozhovor s lichtenštejnským knížetem Hansem Adamem II. (zdroj: ČT24)

Lichtenštejnsko jako jediné na světě odmítalo uznat Českou republiku jako stát a navázat s ní diplomatické styky. Tamní vládnoucí dynastie se totiž v restitucích domáhala vrácení majetku a postup tehdejšího Československa Lichtenštejnsko považovalo za neoprávněný, protože Benešovy dekrety se měly týkat Němců, nikoli lichtenštejnských občanů. Vztahy mezi oběma zeměmi byly obnoveny teprve tento měsíc. Výsledkem společných jednání je domluva na vytvoření komise, která přezkoumá okolnosti, za nichž byl Lednicko-valtický areál Lichtenštejnům zabaven.

Hans Adam II.:

"Doufám, že během následujících pár měsíců se nám podaří tu komisi sestavit, je nutná. Měla by prozkoumat roli naší rodiny hlavně po druhé světové válce. Musíme se na to podívat objektivně, protože rodina Lichtenštejnů tady skutečně žila po staletí - od třináctého století do roku 1945. Mělo by to zajímat i české občany, kteří by se měli dozvědět něco o naší rodině, o úzkých vztazích, které jsme měli s českým prostředím a se zdejším lidem."

Spolupráce se chystá i v oblasti vzdělávání. Jihomoravský kraj a Lichtenštejnsko připraví výměnné pobyty studentů, aby mladí lidé z Lichtenštejnska mohli studovat na vysokých školách v Brně a naopak posluchači brněnských škol na univerzitě ve Vaduzu.

Vlajka velkoknížectví Lichtenštejnska
Zdroj: ČT24