Na trati Rumburk–Mikulášovice přestanou jezdit vlaky

Rumburk (Děčínsko) – Po trati z Rumburku do Mikulášovic ve Šluknovském výběžku přestanou v prosinci jezdit vlaky. S novým jízdním řádem chce Ústecký kraj, který místní železniční spoje platí, nahradit vlaky posílením autobusové linky. V provozu mají zůstat víkendové turistické vlaky. Záměr schválila v září krajská rada, podle které jsou vlaky ve Šluknovském výběžku málo vytížené. Obce ležící u trati s krajským rozhodnutím nesouhlasí, podle mluvčího kraje Zbyňka Šebesty ale budou autobusy oproti vlakům šestkrát levnější.

Podle Šebesty jezdí autobusy po silnici, která vede souběžně s tratí, nejsou tedy pomalejší a navíc dokáží obce lépe obsloužit. „Bylo zvoleno v pracovní dny převedení těžiště dopravní nabídky na posílenou autobusovou linku, která je schopna nabídnout více spojů, menší docházkovou vzdálenost a je zároveň linkou spojující Šluknovsko s Děčínem,“ uvedl Šebesta.

Podle starosty Mikulášovic Stanislava Hladíka by zastavení dopravy na trati z Rumburku do Mikulášovic mohlo ohrozit obnovení přeshraniční trati z Dolní Poustevny do Sebnitz. Dolní Poustevna leží na další trati, která vychází z Rumburku, také ona prochází přes Mikulášovice. Podle plánů obcí na obou stranách hranice by přes obnovenou trať měly jezdit turistické vlaky. Podle Hladíka nyní německá strana přestává mít kvůli rozhodnutí kraje o celý projekt zájem. Čeští starostové proto navrhují, aby vlaky z Rumburku do Mikulášovic zůstaly ještě dva roky zachovány a kraj zatím vypsal výběrové řízení na železničního dopravce, který by jezdil levněji než dnes České dráhy.

Vstup a reportáž Ladislava Jakuba (zdroj: ČT24)

Podle mluvčí ústeckého krajského úřadu Magdaleny Hanáčkové má autobusová doprava lepší dostupnost a je šestkrát levnější než vlaková. Nejhorší bude hluk a cena autobusových jízdenek, tvrdí zástupci obcí. „Rozhodnutí už bylo uzavřeno,“ uvedla Hanáčková.

Mluvčí kraje uvedl, že kraj chce na trati zachovat provoz o víkendu a svátcích, kdy by po ní jezdilo sedm párů vlaků. Naopak autobusy by v těchto dnech vůbec nejezdily. Vlaky mají zajišťovat dopravu turistů do národních parků České a Saské Švýcarsko a navazovat na spoje z Ústeckého i Libereckého kraje. V Mikulášovicích má být také zajištěna návaznost na vybrané vlaky do Dolní Poustevny. Kraj nevylučuje, že některé vlaky by během letní turistické sezony mohly jezdit i ve všední dny. Záleželo by prý na dohodě obcí, které by nejspíše stejně jako kraj musely na tento turistický provoz přispívat. Vlaky ve všední dny přestanou jezdit s platností nového jízdního řádu od 13. prosince.

Mezi další trať, kde nejezdí vlaky, patří i úsek Děčín - Oldřichov u Duchcova. Lidé, kteří cestují z Děčína na Teplicko autobusem, tak teď musejí několikrát přestupovat. Podobná situace je i na Švestkové dráze mezi Lovosicemi a Mostem, kde se jezdí jen přes léto a příležitostně přes zimu.