Státní zástupce zrušil stíhání miliardáře Berana

Praha - Státní zástupce zrušil zahájení trestního stíhání miliardáře Davida Berana, kterého policie v červnu obvinila ze čtvrtmiliardového daňového úniku. Uvedla to mluvčí pražského vrchního státního zastupitelství Irena Válová. Státní zástupce tak podle ní rozhodl po prozkoumání spisu na základě podaných stížností a výsledků Beranova výslechu. Případ se teď vrací do stadia prověřování.

Protikorupční policie Berana v červnu obvinila z trestného činu krácení daně, poplatku a podobné povinné dávky ve výši 250 milionů korun, za což mu hrozilo až 12 let vězení. Daňového úniku se podle policie dopustil v letech 2001 až 2007 ve své finanční společnosti Profi Credit Czech.

Policie původně Berana stíhala jako uprchlého, protože neznala místo jeho pobytu a miliardář se několikrát omluvil z výslechu. Vrchní státní zastupitelství na něj dokonce připravovalo evropský zatykač. Beran pak ale v září k výslechu dorazil a podle Ireny Válové měl výslech značný význam.

Po svém obvinění podal Beran prostřednictvím svého advokáta stížnost proti zahájení stíhání. Podle dřívějších informací médií ho policisté viní z toho, že si jeho společnost brala úvěry od společností sídlících na britském ostrově Man a v Nizozemsku. Beran prý však zatajil, že je osoba spojená s těmito zahraničními firmami, což by znamenalo, že by musel zaplatit vyšší daň.

Úvěrová společnost Profi Credit Czech vedle Česka podniká i na Slovensku, v
Polsku, Rumunsku a Bulharsku. O Beranovi se v posledních letech hovořilo
především v souvislosti se řadou soudních i arbitrážních sporů pramenících
zejména z jeho někdejší spolupráce s Karlem Komárkem a skupinkou KKCG.
Spory se týkají akcií Vítkovice Holding. Beran i Profi Credit Czech již
dříve naznačili, že únorový policejní zásah ve firmě mohl mít souvislost
právě s finančníkovými nevyřešenými spory s bývalými kolegy. Před dvěma
lety odhadovala média hodnotu Beranova majetku na více než 20 miliard korun.