Kolem Hranic začala stavba nového silničního obchvatu

Hranice (Chebsko) - Stavba nového silničního obchvatu začala dnes kolem města Hranice na Chebsku. Povede do německého Ebmathu a bude stát 240 milionů korun. Jeho stavba potrvá do listopadu 2010. Z celkových nákladů tvoří kolem 204 milionů korun dotace Evropské unie z fondu pro regionální rozvoj. Stát přispívá 12 miliony korun a přibližně 24 milionů korun je podíl Karlovarského kraje. Vozovka bude dlouhá přes 4,5 kilometru a obchvat bude součástí připravovaného česko-německého projektu spojení Adorf - Aš za více než 417 milionů korun, řekl hejtmanův náměstek Petr Navrátil. Obchvat se vyhne Hranicím po jejich západní straně a na někdejší starou trasu se napojí na místě hraničního přechodu Ebmath.

Na trase musí vzniknout například čtyři mosty, které překlenou nejen železniční trať, ale i několik místních vodních toků. Náročnost stavby umocňuje ochranné pásmo perlorodky říční, které vznikne v asi 300 metrů dlouhém úseku u hranic, a vybudována tam bude například nová dešťová kanalizace.

Stavba obchvatu uleví především městu Hranice, kde se po otevírání nových přechodů s Německem zvyšuje několik let dopravní zatížení. Podle hranického starosty Jana Hýbla první průzkumy po otevření přechodu v Ebmathu loni ukázaly, že Hranicemi projíždělo navíc přibližně 600 vozidel. Pak byl otevřen další přechod v Krásňanech.

Tuto stavbu považuje za strategickou i ašský starosta Dalibor Blažek. Podle něj se nemůže Ašský výběžek bez odpovídající dopravní infrastruktury dále rozvíjet. V průběhu uplynulých dvou desetiletí vznikly v regionu čtyři hraniční přechody. Rostoucímu dopravnímu zatížení ovšem zatím neodpovídají silnice druhé a třetí třídy. Aš usiluje například o druhou etapu obchvatu a právě o napojení na Adorf, ale zatím není jasné, kdy by se s realizací této stavby mělo začít.