Fischerovi selhalo letadlo, do Bruselu nepoletí

Praha - Premiér Jan Fischer nakonec do Bruselu nepoletí. Vládní speciál měl původně odletět v 9:20. Odlet se ale zrušil kvůli závadě letadla na hydraulice. Fischer mířil do centra EU jednat mimo jiné s předsedou Evropské komise Josém Barrosem. Naplánované schůzky ale nezmeškal, s Barrosem i švédským premiérem Fredrikem Reinfeldtem jednal z Úřadu vlády pomocí videokonference. Ve hře byla i pozdější schůzka s Barrosem v Bruselu. Harmonogram jednání by se ale natolik narušil, že premiér se rozhodl zůstat raději v Praze. Do Bruselu poletí až v úterý, s Barrosem bude jednat o možném českém eurokomisaři.

Tématem schůzky byla Lisabonská smlouva reformující instituce EU. Tu schválilo 25 států EU a zbývají jen podpisy polského prezidenta Lecha Kaczyńského a české hlavy státu Václava Klause.

„Na poruchu u letounu Airbus 319 přišli technici hodinu před plánovaným odletem. Takový problém se u letadla vyskytl poprvé,“ řekla mluvčí letecké základny v Kbelích Renata Kučerová. Poruchy leteckých speciálů s vládními představiteli nejsou ojedinělé. Naposledy v dubnu se musel z cesty do Itálie vracet do Prahy stroj vládní letky s tehdejším ministrem životního prostředí Martinem Bursíkem, protože mu při mezipřistání v Brně prasklo čelní sklo.

V roce 2005 byl postižen poruchou i vládní letoun směřující s tehdejším ministrem obrany Karlem Kühnlem do Izraele. V témže roce musel kvůli prasklému sklu v Mnichově nouzově přistát Klausův speciál směřující do Vatikánu. Komplikace postihly Klausův letoun i o rok dříve při návštěvě Portugalska.

Kaczyński oznámil, že Lisabon podepíše v nejbližší době

Fischer se dnes snažil oba unijní představitele ujistit, že jeho vláda udělá vše, aby Klaus ratifikační listinu podepsal ještě do konce letošního roku. Řekl, že ze všech signálů, které má, se zdá, že nebude důvod, aby prezident v případě rozhodnutí českého soudu, že je smlouva v souladu s českým ústavním pořádkem, odkládal svůj podpis.

Zatímco Kaczyński oznámil, že smlouvu podepíše v nejbližší době, Klaus žádný termín nestanovil, což některé evropské politiky znervózňuje. Podle nich odklad ratifikace dokumentu zpomaluje rozhodovací procesy EU. Smlouvou se ale v současnosti na popud skupiny senátorů převážně z ODS zabývá český Ústavní soud a Klaus až do vydání jeho nálezu nesmí dokument ratifikovat.