Výluka v Německu zpomalí rychlíky do Mnichova i Orient-Express

Schwandorf – Výluka na bavorské trati mezi Schwandorfem a Regensburgem bude dva týdny ovlivňovat všechny projíždějící vlaky včetně rychlíků Praha–Mnichov. Ty budou stejně jako další rychlíkové vlaky kategorie Alex rozkopaným úsekem pomalu projíždět, zastávkové vlaky Německých drah i Arrivy ale budou nahrazeny autobusy. Výluka potrvá od 10. do 25. října, v závěrečném víkendu se k ní přidá také výluka úsecích Furth im Wald–Cham a Regensburg–Neufahrn, která cestující z Prahy do Mnichova zdrží ještě více – také oni se totiž budou muset přesunout do autobusů. Kvůli této výluce pojede mimořádně po trase přes Ústí nad Labem a Karlovy Vary také Orient-Express, který 24. a 25. října zavítá do Česka.

Mezi Schwandorfem a Regensburgem jezdí vlaky Arrivy v kategoriích Alex a Vogtlandbahn a Regional Expressy Českých drah. Každý z těchto typů spojů ovlivní výluka jinak. Nejméně starostí si budou muset dělat cestující v alexech, které při průjezdu po rozkopané trati pouze naberou zpoždění. Do kategorie Alex patří i dva páry rychlíků, které jezdí mezi Prahou a Mnichovem. Zastávkové regionální motoráky Vogtlandbahn budou odřeknuty v celém úseku Regensburg–Schwandorf a cestující budou muset přestoupit do autobusů. Vlaky Německých drah (DB) jedoucí v kategorii Regional Express (odpovídá českému spěšnému vlaku) nahradí autobusy v úseku Schwandorf – Maxhütte-Haidhof.

V závěrečném víkendu 24. a 25. října se výluka rozšíří na další dva úseky, po nichž projíždějí rychlíky z Prahy. Do autobusů budou muset přestoupit všichni cestující v úseku Furth im Wald – Cham, výluka ovlivní jízdu dvou párů rychlíků Praha–Mnichov a dalších dvou párů Praha–Norimberk. Cestující do Mnichova budou muset přestoupit do autobusů ještě jednou, a to v úseku z Regensburgu do Neufahrnu. Do Mnichova proto spoje dorazí nejméně hodinu opožděny.