Mika by v ministerském křesle mohl nahradit jeho náměstek Dusík

Praha - Po Ladislavu Mikovi, který zvažuje návrat do Evropské komise, by se ministrem životního prostředí mohl stát jeho náměstek Jan Dusík. Ten informaci potvrdil a také kvůli tomu přerušil své členství ve Straně zelených. Zatím však nemluvil s premiérem Janem Fischerem. Stejně tak ani ukončení svého působení v kabinetu ještě s předsedou vlády a nadřízenými v komisi neprodiskutoval Miko.

„Dostal jsem nabídku od Strany zelených převzít práci po Ladislavu Mikovi. Ta nabídka mě velmi potěšila a je na panu premiérovi, jak se rozhodne obsadit místo poté, co se Ladislav Miko vrátí do Bruselu. Pokud by s tím pan premiér souhlasil a tuto nabídku mi učinil, tak bych ji přijal, ale nechci předjímat dalšímu vývoji,“ uvedl Dusík pro ČT24. Fischer nicméně Dusíka zatím neoslovil.

Vzhledem k tomu, že politici stanovili jako podmínku pro vstup do úřednického kabinetu to, aby ministři nebyli členy žádné strany, Dusík už přerušil své členství v SZ, kde nezastával žádnou významnou funkci.

Jako o možném ministrovi o něm lidé obeznámení s chodem úřadu mluvili už na jaře, kdy vedl jednání za české předsednictví EU. Tehdy mu však bránila kandidatura do Evropského parlamentu. Kandidátku zelených tehdy vedl. Volby pro stranu skončily debaklem.